UPDATE #NOW

Να πώς μοιάζει μια εγκυμοσύνη πριν τις 10 εβδομάδες - Η αλήθεια πίσω από την παραπληροφόρηση


JTeam

21 Οκτωβρίου 2022

Να πώς μοιάζει μια εγκυμοσύνη πριν τις 10 εβδομάδες - Η αλήθεια πίσω από την παραπληροφόρηση
Η μετάβαση από τις 5 στις 9 εβδομάδες κύησης/ Photograph: MYA Network
Σε 13 Πολιτείες της Αμερικής, η άμβλωση απαγορεύεται ακόμη και στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Αλλά σπάνια βλέπουμε πώς είναι στα αλήθεια εκείνη η περίοδος όσον αφορά τα στάδια της ανάπτυξης

Η άμβλωση είναι πλέον απαγορευτική ή κάτω από αυστηρή νομοθεσία, σε περισσότερες από 14 Πολιτείες της Αμερικής. Δεν θεωρείται πια ως μια διαδικασία που προστατεύει την υγεία αλλά περιστρέφεται γύρω από την ηθική. Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο Γερουσιαστής της Pennsylvania, Doug Mastriano, είναι ένας ανάμεσα στους πολλούς Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς που ζητάει να επιβάλλονται κατηγορίες φόνου στα άτομα που αψηφούν την απαγορευτική άμβλωση.

Στις 13 από τις 14 Πολιτείες, η άμβλωση απαγορεύεται ακόμη και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Οι παρακάτω εικόνες που κατοχύρωσε ο Guardian από το MYA Network, δείχνουν πώς μοιάζει ο εμβρυϊκός ιστός κατά τις πρώτες εννιά εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Jenny.Gr
O ιστός στις 4 εβδομάδες εγκυμοσύνης/ Φωτογραφία: MYA Network

Παραπάνω, βλέπουμε τον ιστό του εμβρύου στις 4 πρώτες εβδομάδες της κύησης, και ίσως είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε από αυτή την περίοδο. Ο Dr Joan Fleischman, που είναι μέλος του MYA Network, χρησιμοποιεί μια εύχρηστη συσκευή που αφαιρεί τον ιστό. Αυτή η εξαγωγή το κρατάει ανέπαφο και άθικτο.

Jenny.Gr
5 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Φωτογραφία: MYA Network

Στην παραπάνω εικόνα, ο εμβρυϊκός ιστός αφαιρείται στις πέντε εβδομάδες. Πολλές φορές, οι ασθενείς θέλουν να δουν τον ιστό μετά από μια άμβλωση. «Μένουν έκπληκτοι από το πώς μοιάζει», παρατηρεί ο Fleischman, προσθέτοντας πως «οι εικόνες στο internet είναι πολύ διαφορετικές» από αυτό που βλέπουμε παραπάνω.

Jenny.Gr
6 εβδομάδες εγκυμοσύνης/ Φωτογραφία: MYA Network

Παραπάνω, ο ιστός αφαιρείται στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν εσφαλμένα ονομάζεται «εμβρυϊκός παλμός» με αποτέλεσμα να επιφέρει την απαγόρευσης της άμβλωσης. Σύμφωνα με τον Fleischman, «οι γιατροί μετρούν την εγκυμοσύνη από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου μιας γυναίκας για να προβλέψουν την ημερομηνία του τοκετού. Αλλά δεν είναι έγκυος από τις δύο πρώτες εβδομάδες». Πολλές εικόνες στο internet δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι αρκετά γρήγορη σε αυτό το στάδιο.

Οι παραπλανητικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν διαδικτυακά, παρουσιάζοντας τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, επηρεάζονται από τον κόσμο που θεωρεί παράνομη την έκτρωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ή από εκείνους που επιμένουν πεισματικά να πιστεύουν πως κάθε γυναίκα είναι ενθουσιασμένη με την εγκυμοσύνη της. Κι αν δεν είναι;

Jenny.Gr
7 εβδομάδες εγκυμοσύνης/ Φωτογραφία: MYA Network

Ο ιστός στις 7 εβδομάδες της κύησης είναι κάπως έτσι. Το έμβρυο δεν είναι ακόμη ορατό. Ο αμνιακός σάκος δεν είναι ακόμη ούτε μισή ίντσα και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει πολύς κόσμος που δηλώνει σοκαρισμένος από το πόση παραπληροφόρηση υπάρχει εκεί έξω.

Πολλές γυναίκες πηγαίνουν με φόβο να κάνουν έκτρωση σε αυτό το στάδιο, έχοντας δει πρώτα εικόνες που κυκλοφορούν on line. «Περιμένουν να δουν ένα μικρό έμβρυο με χέρια κι ένα ανεπτυγμένο, μικροσκοπικό μωρό» και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες: «πολλές φορές νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί».

Jenny.Gr
Ο αμνιακός σάκος/ Φωτογραφία: MYA Network

Αυτή η εικόνα δείχνει τον υμένα που υποστηρίζει την εγκυμοσύνη και τον αμνιακό σάκο που υποστηρίζει το βρέφος. Αν βάλεις την εικόνα στο μικροσκόπιο, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις πολλά περισσότερα.

Jenny.Gr
8 εβδομάδες εγκυμοσύνης/ Φωτογραφία: MYA Network

Παραπάνω ο σάκος της κύησης που δημιουργεί τον αμνιακό σάκο, αφαιρείται στις οκτώ εβδομάδες εγκυμοσύνης. Παρόλο που αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν την εγκυμοσύνη στα πρώτα στάδια, στο internet δεν παρουσιάζεται ποτέ η «συναισθηματική» πλευρά με την οποία έρχεται αντιμέτωπη μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της.

«Η άμβλωση είναι κομμάτι της ιατρικής φροντίδας. Κάθε γυναίκα που παίρνει αυτή την απόφαση, έρχεται αντιμέτωπη με αντιφατικά συναισθήματα. Αλλά όλη η παραπάνω πληροφόρηση απουσιάζει παντελώς από το πώς κατανοούμε το θέμα», καταλήγουν οι ειδικοί.

Jenny.Gr
9 εβδομάδες εγκυμοσύνης/ MYA Network

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τον σάκο στις 9 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Δείχνει ό,τι αφαιρείται κατά τη διάρκεια της έκτρωσης και περιλαμβάνει το «αναδυόμενο» έμβρυο, που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Ο παραπάνω ιστός είναι μια ανακούφιση για τις γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση και φοβούνται τις αντιδράσεις του κόσμου από την απόφασή τους.

Jenny.Gr
Η μετάβαση από τις 5 στις 9 εβδομάδες κύησης/ Photograph: MYA Network

Παραπάνω, βλέπουμε πολλούς σάκους σε ένα τρυβλίο Petri που δείχνει τα στάδια της μετάβασης. Ο σάκος μεγαλώνει κατά 1mm τη μέρα. Όπως λέει η Dr Michele Gomez, που είναι μέρος του MYA Network, σχετικά με το γιατί δεν βλέπουμε πιο συχνά τέτοιες εικόνες, υπάρχει φόβος για τις αντιδράσεις του κόσμου. Αλλά «δεν είναι κάτι τρομακτικό, επικίνδυνο ή βίαιο. Είναι απλά εικόνες από κάτι που βρίσκεται μέσα στο σώμα μας».