Permacrisis: Η λέξη της χρονιάς έχει ελληνικές ρίζες και «συμπυκνώνει το πόσο απαίσιο ήταν για κάποιους το '22»
JTeam
2 Νοεμβρίου 2022
Permacrisis. Η λέξη της χρονιάς από το βρετανικό λεξικό Collins Dictionary αποτελείται από τα συνθετικά permanent (=μόνιμος) και crisis και περιγράφει την αίσθηση του να ζεις σε περίοδο πολέμου, υψηλού πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας.
Αυτή η λέξη θεωρήθηκε ότι χαρακτηρίζει περισσότερο το 2022. «Συμπυκνώνει το πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το έτος για τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Alex Beecroft, επικεφαλής της Collins Learning, δίνοντας έμφαση στο ότι: «Η γλώσσα μπορεί να είναι ο καθρέφτης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον κόσμο γενικότερα, και φέτος αντιμετωπίζουμε τη μια πρόκληση μετά την άλλη».
«Ζήσαμε την αναταραχή που προκλήθηκε από το Brexit, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική αστάθεια, την ενεργειακή κρίση, το κόστος ζωής», και όλα αυτά όπως περιγράφει, προκαλούν μια «μόνιμη κατάσταση αβεβαιότητας και ανησυχίας». Η λέξη Permacrisis είναι μία από τις έξι της λίστας που είναι νέες στο CollinsDictionary.com και καταγράφηκε για πρώτη φορά ως λέξη σε ακαδημαϊκά πλαίσια, τη δεκαετία του 1970.
Σύμφωνα με το BBC, η λέξη που μας χαρακτηρίζει φέτος, είναι στην κορυφή μιας λίστας 10 λέξεων που εκτιμάται πως είναι αντιπροσωπευτικές της περιόδου που διανύουμε. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως κάποιες από αυτές είναι σχετικές περισσότερο με τις εξελίξεις στη Βρετανία.
The Collins Dictionary has announced that its word of the year is "permacrisis"
— NEXTA (@nexta_tv) November 1, 2022
The authors describe it as a protracted crisis, combining political instability, war in Ukraine, climate problems and continuous rise in the cost of living.
Put ❤️ if your permacrisis dragged on. pic.twitter.com/ghYY3rcGhG
Οι υπόλοιπες εννέα λέξεις είναι:
-Quiet quitting: Κυριολεκτικά ή αθόρυβη διακοπή. Ουσιαστικά παραπέμπει στην πρακτική που ακολουθεί κάποιος να μην κάνει καμία εργασία πέραν των απολύτως απαραίτητων και που συμβατικά έχει την υποχρέωση να κάνει. Η δε πρακτική αυτή συνδέεται με την επιθυμία κάποιου να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσει σε προσωπικές δραστηριότητες. Κοινώς η εκπόνηση της ελάχιστης δυνατής ή και καθόλου δουλειάς αν και το άτομο παραμένει στον χώρο εργασίας του.
-Carolean: Σχετίζεται με τον Κάρολο Γ′ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ή τη βασιλεία του.
-Shift vibe: Μια σημαντική αλλαγή σε μια εκάστοτε πολιτιστική ατμόσφαιρα.
-Κyiv (και όχι Kiev) : Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στον ποταμό Ντνίπρο.
-Lawfare: Η στρατηγική χρήση νομικών διαδικασιών για εκφοβισμό του αντιπάλου
-Partygate: Η ονομασία που αποδόθηκε στα σκάνδαλα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Boris Johnson με τα πάρτι στη Downing Street εν μέσω της πανδημίας.
-Splooting: Το να ξαπλώνει κανείς μπρούμυτα με τα άκρα του σε έκταση. Μια στάση που βλέπουμε συχνά σε τετραποδα όπως οι σκύλοι και οι γάτες.
-Hot bank: Ένα θερμαινόμενο κτίριο όπου μπορούν να καταφύγουν άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους.
-Sportswashing: H τακτική οργανώσεων και κρατών να διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις για να ενισχύσουν την φήμη τους ή/και να αλλάξουν το προφίλ τους βελτιώνοντας την φήμη τους που μπορεί για διάφορους λόγους να έχει «χαλάσει».