UPDATE #NOW

H Γη έχει πλέον 8 δις ανθρώπους - Γεννήθηκε το μωρό που έσπασε ένα ιστορικό φράγμα στον πληθυσμό


JTeam

16 Νοεμβρίου 2022

H Γη έχει πλέον 8 δις ανθρώπους -  Γεννήθηκε το μωρό που έσπασε ένα ιστορικό φράγμα στον πληθυσμό
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια, μόλις 11 χρόνια μετά το ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων.

Συν 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε 11 χρόνια δεν τους λες και λίγους. Ο πλανήτης γη από εχθές μετρά και επισήμως 8 δις ανθρώπους.

Μετά από μια μεγάλη αύξηση στα μέσα του 20ου αιώνα, η αύξηση του πληθυσμού έχει ήδη επιβραδυνθεί. Μπορεί να χρειαστούν 15 χρόνια για να φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια και ο ΟΗΕ δεν αναμένει να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια πριν από το 2080. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο, και ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι τα νούμερά του μπορεί να είναι λάθος και να συμπληρώνονται με καθυστέρηση ενός ή δύο ετών.

Αλλά η 15η Νοεμβρίου είναι η καλύτερη εκτίμησή του για το όριο των οκτώ δισεκατομμυρίων που θα ξεπεραστεί, σύμφωνα με το BBC.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο ΟΗΕ επέλεξε μωρά για να εκπροσωπήσουν τα ορόσημα των 5 δισ. , 6 δισ. και 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί στη δεκαετία του 2080 στα 10,4 δισεκατομμύρια, αλλά το IHME και το Wittgenstein πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα, μεταξύ 2060 και 2070, σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια.

Το όριο των 8 δισεκατομμυρίων ξεπεράστηκε την ώρα που διεξάγεται η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην οποία καθίσταται για μία ακόμη φορά ξεκάθαρη η αδυναμία των πιο πλούσιων χωρών, που ευθύνονται κυρίως για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και των φτωχών, που υφίστανται κυρίως τις επιπτώσεις και ζητούν βοήθεια για να αντεπεξέλθουν, να συμφωνήσουν για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Η δημογραφική έκρηξη προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες όπου υπάρχει ήδη μεγάλη φτώχεια.

"Το συνεχώς αυξημένο επίπεδο γεννητικότητας, το οποίο προκαλεί τη γρήγορη δημογραφική ανάπτυξη, είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αιτία της αργής προόδου στην ανάπτυξη", αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η Ινδία, μια χώρα με 1,4 δισεκ. κατοίκους η οποία θα γίνει η πιο πολυπληθής παγκοσμίως το 2023 ξεπερνώντας την Κίνα, τις επόμενες δεκαετίες θα γνωρίσει ραγδαία άνοδο του αστικού πληθυσμού της, την ώρα που οι μεγαλουπόλεις της είναι ήδη υπερπλήρεις και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές.