UPDATE #NOW

Η μικροαστική πολυκατοικία θα σώσει την Αθήνα;


JTeam

2 Δεκεμβρίου 2022

Η μικροαστική πολυκατοικία θα σώσει την Αθήνα;
Είδαμε την ταινία «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη – βασισμένη στο βιβλίο της αρχιτεκτόνισσας Ιωάννας Θεοχαροπούλου – και καταρρίψαμε μύθους για την αθηναϊκή πολυκατοικία

To ηλικιωμένο ζευγάρι που κάθεται ήσυχα – ήσυχα στο σαλονάκι του σπιτιού του, με την παλιά ξύλινη κονσόλα στο φόντο, με τα χειροποίητα σεμέν σε πρώτη ζήτηση και πίνουν ελληνικό καφέ, ζουν στην Αθήνα από νιόπαντροι. Εσωτερικοί μετανάστες, ήρθαν στην πόλη από τη Μύκονο. Κι όσο κι αν αυτό φαντάζει σήμερα οξύμωρο, στην δεκαετία του ’50 έμοιαζε μονόδρομος. Εκείνος ήταν εργολάβος οικοδομών, εκείνη εργατική νοικοκυρά. Κι ένα μικρό κομμάτι της Αθήνας, όπως είναι σήμερα, είναι δικό τους δημιούργημα. «‘Ο,τι κάναμε, το κάναμε από την Αθήνα» λένε.

Η Αθήνα των ανώνυμων χτιστών και των νοικοκυρών συζύγων τους ζωντανεύει στην ταινία με τον περιγραφικό τίτλο «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας». Το φιλμ των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη, που ταξιδεύει τον τελευταίο χρόνο σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική σε παραγωγή του Onassis Culture, είναι η αποκάλυψη μιας αποσιωπημένης αφήγησης γύρω από το ελληνικό, οικοδομικό εύρημα της πολυκατοικίας. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της διακεκριμένης, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αρχιτεκτόνισσας Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το ντοκιμαντέρ συνομιλεί με μερικούς από τους ανθρώπους που, ενώ δεν είχαν δει ποτέ στην ζωή τους πόλη, έφτασαν να χτίζουν εκ βάθρων μια τέτοια.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr