UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Σπάνια σύννεφα Kelvin-Helmholtz κατέκλυσαν τον ουρανό, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα


JTeam

9 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Σπάνια σύννεφα Kelvin-Helmholtz κατέκλυσαν τον ουρανό, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα
Facebook/ Rachel Gordon
Η εντυπωσιακή εικόνα που θύμισε πίνακα ζωγραφικής, σχηματίστηκε πάνω από την κορυφογραμμή των βουνών Bighorn από την πόλη Sheridan της πολιτείας Wyoming

Όσοι κοίταξαν την Τρίτη ψηλά στον ουρανό στην πολιτεία Wyoming των ΗΠΑ, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το φαινόμενο που καταγράφηκε από τους παρατηρητές στην περιοχή, ήταν ένας σπάνιος σχηματισμός σύννεφων, ο οποίος φάνηκε στον ορίζοντα σαν κύμα στον ωκεανό.

Η εντυπωσιακή εικόνα που θύμισε πίνακα ζωγραφικής, σχηματίστηκε πάνω από την κορυφογραμμή των βουνών Bighorn από την πόλη Sheridan. Γνωστά ως «αστάθεια Kelvin-Helmholtz», τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται όταν ένα ταχύτερο ρεύμα αέρα κινείται πάνω από τον ανερχόμενο αέρα από κάτω. Όποια κι αν είναι η εξήγηση πίσω από τη δημιουργία τους, το θέαμα είναι καθηλωτικό.

Jenny.Gr
Facebook/ Rachel Gordon

Όπως ανέφερε στο BBC η Rachel Gordon, η οποία κατέγραψε στον φακό της το φαινόμενο: «Ήταν μια στιγμή που προκαλούσε δέος. Χαίρομαι που και άλλοι μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία αυτή τώρα». Η ίδια τράβηξε τις εικόνες από την πίσω πόρτα του σπιτιού των γονιών της πριν τις δημοσιεύσει στη σελίδα του Facebook Wyoming through The Lens.

Η Cloud Appreciation Society με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει τέτοιους σχηματισμούς ως ένα ιδιαίτερο κόσμημα στις συλλογές πολλών παρατηρητών σύννεφων. Γνωστά και ως σύννεφα fluctus, θεωρείται ότι υπήρξαν πιθανή έμπνευση για τον πίνακα του van Gogh, Starry Night

Jenny.Gr
Facebook/ Rachel Gordon

Ο Matt Taylor του BBC Weather προσθέτει κι άλλη μαγεία στις εικόνες που βλέπουμε, λέγοντας ότι είναι από τα πιο εντυπωσιακά και επικά παραδείγματα σύννεφων Kelvin-Helmholtz που έχει δει ποτέ. «Μέρος της ομορφιάς των σύννεφων Kelvin-Helmholtz είναι ότι αναδεικνύουν πραγματικά τη ρευστότητα της ατμόσφαιρας».

Jenny.Gr
Facebook/ Rachel Gordon

Ο σχηματισμός των νεφών πήρε το όνομά του από τους επιστήμονες Λόρδο Kelvin and Hermann von Helmholtz, οι οποίοι μελέτησαν τη φυσική προέλευση του φαινομένου. Τα σύννεφα που μοιάζουν με κύματα που «σκάνε» στη θάλασσα, παραμένουν από τα πιο εντυπωσιακά που έχουν καταγραφεί ποτέ.