UPDATE #NOW

Ο λόγος που αρρωσταίνουμε τον χειμώνα οφείλεται στη μύτη μας, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

15 Δεκεμβρίου 2022

Ο λόγος που αρρωσταίνουμε τον χειμώνα οφείλεται στη μύτη μας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Τι ακριβώς συμβαίνει στις χαμηλές θερμοκρασίες με τους ιούς και πώς αντιδρά η μύτη μας

Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι λοιμώξεις, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα. Πόσο μάλλον φέτος όπου εκτός από τον covid, έχουμε έξαρση της γρίπης και της λοίμωξης RSV. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως με τις θερμοκρασίες, τους ιούς και τη λειτουργία της μύτης;

Οι ειδικοί επισημαίνουν συχνά ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να μένουν μέσα, όπου είναι ευκολότερο να εξαπλωθούν τα μικρόβια. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology, επικαλείται και μια άλλη πιθανή εξήγηση.

Έχει να κάνει με την μύτη, η οποία διαθέτει άμυνες που έχουν σκοπό να σταματήσουν τους «εισβολείς», όπως ιούς και βακτήρια. Το 2018, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, το Massachusetts Eye and Ear (ένα νοσοκομείο που συνδέεται με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ) και αρκετοί άλλοι οργανισμοί περιέγραψαν μία από αυτές τις ασπίδες σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε επίσης στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Όταν η μύτη «ανιχνεύει» βακτήρια, όπως διαπίστωσαν, απελευθερώνει «μικροσκοπικούς σάκους» γεμάτους με υγρό που προορίζονται να επιτεθούν και να τα εξουδετερώσουν.

Ωστόσο πολλές φορές, αυτοί οι ιοί δεν εξουδετερώνονται με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει έχεις ως εξής: «Ο κρύος καιρός εξασθενεί την αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσολογικής απόκρισης της μύτης;».

Jenny.Gr

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι κοινοί ιοί του αναπνευστικού ευδοκιμούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το 2015, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yale χρησιμοποίησε ποντίκια για να αποδείξει ότι οι ρινοϊοί αναπαράγονται καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επειδή οι αντι-ιικές ανοσολογικές αποκρίσεις δεν είναι τόσο ισχυρές υπό αυτές τις συνθήκες. Έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχει επίσης δείξει ότι οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται καλύτερα σε ψυχρά κλίματα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τις ρινικές θερμοκρασίες υγιών εθελοντών σε θερμοκρασία περίπου 23 βαθμούς Κελσίου έναντι περίπου 4 βαθμών Κελσίου. Διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία της ρινικής κοιλότητας μειώθηκε κατά περίπου 12 βαθμούς Κελσίου στην ψυχρότερη κατάσταση. Στη συνέχεια, στο εργαστήριο, εξέθεσαν δείγματα ρινικών κυττάρων σε παρόμοια μείωση της θερμοκρασίας, για να μιμηθούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα στη μύτη σε ψυχρό κλίμα. Διαπίστωσαν ότι η ανοσολογική απόκριση αμβλύνθηκε σημαντικά στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Tο αποτέλεσμα αυτό, πέραν του ότι βοηθά στην εξήγηση των μακροχρόνια παρατηρούμενων τάσεων σχετικά με την έξαρση των ιών του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών, το εύρημα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές αγωγές, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mansoor Amiji, πρόεδρος του τμήματος φαρμακευτικών επιστημών στο Northeastern.

Αν οι ερευνητές μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν την έμφυτη ανοσολογική απόκριση της μύτης, ακόμη και κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες, θα μπορούσαν να σταματήσουν περισσότερες ιογενείς ασθένειες πριν αυτές ριζώσουν. «Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε αυτήν την ανταπόκριση μόνο τοπικά για να προστατεύσετε το υπόλοιπο σώμα», λέει ο Bleier (διευθυντής μεταφραστικής έρευνας ωτορινολαρυγγολογίας στο Massachusetts Eye and Ear). «Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η ρινική κοιλότητα».