UPDATE #NOW

Bernard Arnault: Μόλις έγινε ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο- Η διαδρομή προς την κορυφή


Τόνια Τζάφερη

15 Δεκεμβρίου 2022

Bernard Arnault: Μόλις έγινε ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο- Η διαδρομή προς την κορυφή
Splash News
Πως ξεκίνησε την σπουδαία καριέρα του ο Γάλλος επιχειρηματίας, στον οποίο ανήκει ο όμιλος LVMH

Ο Bernard Arnault είναι επισήμως ο πιο πλούσιος άνθρωπος αυτήν την στιγμή στον πλανήτη, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, ο Arnault βρίσκεται στην κορυφή με περιουσία η οποία αγγίζει τα 186,2 δισ. Τις προηγούμενες χρονιές ο Γάλλος επιχειρηματίας κατείχε την 3η θέση, ενώ στην λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους παγκοσμίως, ο Elon Musk κατείχε την 1η και ο Jeff Bezos την 2η. Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα όμως, και η αξιοσημείωτη πτώση της μέτοχης της Tesla, έφερε τον Arnault στην κορυφή.

Ποιος είναι ο Bernard Arnault , ο οποίος κατάφερε να γίνει (ξανά) ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Αρχικά να σημειωθεί πως ο Arnault έρχεται από τον κόσμο της μόδας και όχι της τεχνολογίας, όπως οι Musk και Bezos. Ο Γάλλος επιχειρηματίας έχει στην κατοχή του τη LVMH, της οποία είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η LVMH είναι θυγατρική εταιρεία στην οποία ανήκουν 75 μάρκες πολυτελείας και όχι μόνο. Μεταξύ των brands αυτών είναι και η Gucci, Dior, Fendi, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Bulgari, Moet.

Και είτε το πιστεύεις, είτε όχι, αυτή η τόσο επιτυχημένη καριέρα ξεκίνησε μέσα σε ένα ταξί στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον του για τη βιομηχανία της μόδας και την πολυτέλεια, ξεκίνησε τη δεκαετία του 80', όπου συζητούσαν τι γνωρίζει ο Αμερικανός οδηγός για την Γαλλία. Ο Νεϋορκέζος ταξιτζής δεν γνώριζε τίποτα για την Γαλλία, ούτε καν τον Πρόεδρο εκείνης της εποχής, παρά μόνο τον οίκο Christian Dior. Εκείνη ήταν και η στιγμή που ο Arnault κατάλαβε ότι η δυναμική ενός τέτοιου ονόματος, που ξεπερνούσε την πολιτική ή τα τουριστικά αξιοθέατα, δεν γινόταν να μείνει αναξιοποίητη.

Jenny.Gr
Ο Βernard Arnault με τον γιο του / Splash News

Πέντε χρόνια μετά, το 1985, ο Bernard Arnault, αφού αποφάσισε να μετατρέψει την οικογενειακή τους κατασκευαστική εταιρεία σε κτηματομεσιτική, έπεισε τον πατέρα του να επενδύσουν όλα τους τα χρήματα στην αγορά του καταχρεωμένου ομίλου Boussac. Από αυτόν τον όμιλο το μόνο που ενδιέφερε τον Arnault ήταν o Christian Dior.

Τα συντηρητικά '80s στη Γαλλία δεν είχαν καμία σχέση με την υστερική ευμάρεια της Αμερικής την ίδια εποχή. Ο πλούτος στη Γαλλία ήταν αριστοκρατικός, με ιστορία και παγιωμένες συνήθειες. Οι αγορές αφορούσαν αντικείμενα πολυτελείας: τσάντες, ρούχα, κρασιά, ποτά, κοσμήματα, καλλυντικά και αντίκες φτιαγμένα αποκλειστικά γι' αυτούς, με τα χαρακτηριστικά της κλασικότητας, της άρτιας ποιότητας, του διαχρονικού. Ήταν όλα προϊόντα με ιστορία δεκαετιών, από μεγάλους οίκους, ακριβώς όπως οι αγοραστές τους. To 1985 ο Christian Dior εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κυριών αυτού του κύκλου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εκκωφαντικές αλλαγές που συντελούνταν στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Jenny.Gr
Splash News

Στην Αμερική από την άλλη, η οικονομική ανάπτυξη που γνώριζαν οι ΗΠΑ, έδινε στους πολίτες τη δυνατότητα να ξεκινήσουν αγορές πιο πολυτελείς και εξατομικευμένες. Έτσι, δημιουργήθηκε ζήτηση για περισσότερα προϊόντα που θα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με τις παραδοσιακές αγοραστικές συνήθειες. Το γούστο έγινε τρόπος έκφρασης. Μια αγοραστική επιλογή καθόριζε το ποιος είσαι, αλλά και το τι πρεσβεύεις. Και μπορεί να μην είχες αρκετά χρήματα για ένα φόρεμα Dior, αλλά μπορούσες να αγοράσεις Dior κραγιόν, το οποίο υπόσχονταν ονειρεμένα χείλη.

Κάπως έτσι το ένα έφερε το άλλο. Και ο Arnault κατάφερε να αποκτήσει τον οίκο Dior και να βάλει την πολυτέλεια στο προσκήνιο. Την πολυτέλεια όχι όμως την γνώριζαν μέχρι τότε οι Γάλλοι, αλλά την πολυτέλεια των φορεμάτων Dior με τυπώματα εφημερίδων και τις τσάντες Louis Vuitton με γκράφιτι. Στη διαδρομή του ο Γάλλος επιχειρηματίας δεν ήταν μόνος. Αγαπούσε τα δημιουργικά άτομα και πρόσθετε στην ομάδα του, ονόματα όπως ο Marc Jacobs στον οίκο Louis Vuitton και ο John Galliano στον Christian Dior

Από εκεί και ύστερα ξεκίνησε να χτίζετε ο όμιλος LVMH, που όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα, αφήνοντας την δική του εποχή. Όσο για τον 73χρονο Arnault, δεν χαμογελά εύκολα, αγαπά να παίζει πιάνο και η 2η γυναίκα του είναι Καναδή πιανίστρια.