UPDATE #NOW

«Μουλάδες, γυρίστε από εκεί που ήρθατε»: Τα σκίτσα του Charlie Hebdo "βάζουν φωτιά" στο ιρανικό καθεστώς


Κλέλια Φατούρου

4 Ιανουαρίου 2023

«Μουλάδες, γυρίστε από εκεί που ήρθατε»: Τα σκίτσα του Charlie Hebdo "βάζουν φωτιά" στο ιρανικό καθεστώς
Charlie Hebdo
Το γνωστό γαλλικό έντυπο έχει αποδείξει αμέτρητες φορές ότι δεν φοβάται τίποτα

Αυτό το τεύχος του γαλλικού εντύπου Charlie Hebdo είναι αφιερωμένο στα σκίτσα που έστειλαν αναγνώστες, διακωμωδώντας τους μουλάδες, το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και τον Ανώτατο Ηγέτη του, Αλί Χαμενει.

Jenny.Gr
Charlie Hebdo

Πριν από έναν μήνα, ξεκίνησε ένας διαγωνισμός γελοιογραφίας από το έντυπο, στάλθηκαν 300 σκίτσα και δημοσιεύτηκαν τα 20 καλύτερα. Το Charlie Hebdo έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν φοβάται τις απειλές, ακόμα και όταν αυτές πραγματοποιούνται.

Το έντυπο ήθελε να δείξει τη στήριξή του σε Ιρανούς άντρες και γυναίκες που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην ελευθερία από το 1979 και το εξώφυλλο στέλνει το μήνυμα της λεζάντας. «Μουλάδες, γυρίστε από εκεί που ήρθατε».

Jenny.Gr

Τα σχέδια προέρχονται από όλο τον κόσμο, ενώ επιλέχθηκαν τα πιο πρωτότυπα. «Δεν υπάρχει φυσικά βραβείο, γιατί η απονομή μιας πρώτης, μιας δεύτερης και μιας τρίτης θέσης θα ισοδυναμούσε με υποτίμηση των υπόλοιπων σχεδίων. Και τότε ποια ανταμοιβή θα άξιζε το θάρρος να πούμε όχι στους θρησκευτικούς τυράννους;

Ωστόσο, υπάρχει ένα που κανείς δεν μπορεί να αγοράσει ή να χαρίσει, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ανεκτίμητο: ελευθερία, πολύ απλά» γράφει η εφημερίδα, ενώ η απάντηση από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δεν άργησε να έρθει από το Twitter, απειλώντας με αυστηρές και αποτελεσματικές απαντήσεις.

Jenny.Gr
Charlie Hebdo

Να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι το Charlie Hebdo είχε δημοσιεύσει και το 2015 σατιρικά σκίτσα για τον Μωάμεθ, γεγονός που οδήγησε σε δολοφονία συντακτών του Μέσου, κερδίζοντας την υποστήριξη του κοινού από όλο τον κόσμο.