Τι έγινε τελικά στο Ιράν; Τα κρατικά ΜΜΕ διαψεύδουν την κατάργηση της αστυνομίας ηθών
JTeam
5 Δεκεμβρίου 2022
Πριν λίγες ώρες, μπορούσαμε να πανηγυρίσουμε για τις γυναίκες στο Ιράν και την πρώτη τους νίκη μετά την είδηση για την κατάργηση της αστυνομίας ηθών. Μετά από δολοφονίες γυναικών που τόλμησαν να βγάλουν το χιτζάμπ τους και ατελείωτες διαμαρτυρίες και πορείες με θύματα στους δρόμους, καταφέραμε να μιλάμε για δικαίωση σε μια χώρα που «απογυμνώνει» τις γυναίκες από τα δικαιώματά τους. Λίγο αργότερα ωστόσο, αυτό που όλοι φοβόμασταν έγινε αφού τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά την είδηση.
Το τέλος στον σκοταδισμό φαίνεται πως είναι μακριά ακόμα καθώς αναφέρεται έντονα ότι η κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών δεν ανακοινώθηκε ποτέ και αποτελεί παρερμηνεία!
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν διαψεύδουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τον Independent. Ολα ξεκίνησαν μετά από σχόλια του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Mohammad Jafar Montazeri, ο οποίος ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η αστυνομία ήθους που επέβαλε στις γυναίκες να φορούν το χιτζάμπ τους και να ντύνονται σεμνά, με φαρδιά ρούχα. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από εκείνους που τη δημιούργησαν», δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές στην πορεία.
Oρισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτά τα λόγια του γενικού εισαγγελέα ως υποχώρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το θέμα του χιτζάμπ και της σεμνότητας και ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στις πρόσφατες ταραχές. Φυσικά, τα ιρανικά κρατικά μέσα αντέδρασαν αμέσως στις δηλώσεις του Ιρανού γενικού εισαγγελέα με πολύ διαφορετικό τρόπο, λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τη δύναμη και όχι το δικαστικό σώμα.
Ορισμένοι Ιρανοί χαρακτήρισαν την είδηση «προπαγάνδα» που εξυπηρετεί μόνο το καθεστώς, με πλήθος κόσμου να έχει χάσει τη ζωή του και χιλιάδες πολίτες να έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, ανεξάρτητα από την αδράνεια της αστυνομίας ηθών.
«Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν προέβη σε ορισμένες διφορούμενες δηλώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνευθούν ως τέλος της αστυνομίας ηθών, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι η δικαιοσύνη θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον θεσμό. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στον Τύπο δεν ισοδυναμούν με αλλαγή πολιτικής», δήλωσε στο Twitter ο διεθνής ανταποκριτής του Independent, Borzou Daragahi.
O ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Στα περισσότερα από 20 χρόνια που καλύπτω το Ιράν, τίποτα δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο. Μια μπερδεμένη αναφορά από έναν αξιωματούχο δεύτερης βαθμίδας δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά από το Majlis. Δεν έχει υπάρξει τίποτα από τον πρόεδρο». Ο Ιρανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Masih Alinejad έγραψε επίσης: «Η κατάργηση της αστυνομίας ηθών στο Ιράν είναι παραπληροφόρηση, αλλά δείχνει τον φόβο του καθεστώτος».
Να σημειωθεί ότι η δημόσια χρήση του χιτζάμπ είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας. Οι νόμοι γύρω από το κεφάλι προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, επειδή δήθεν δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.
Σχετικά με τον νόμο για το χιτζάμπ, ο Montazeri δήλωσε: «Ξέρουμε ότι αισθάνεστε αγωνία όταν βλέπετε γυναίκες χωρίς χιτζάμπ στις πόλεις, νομίζετε ότι οι αξιωματούχοι σιωπούν γι′ αυτό; Ως κάποιος που βρίσκεται στον τομέα αυτού του ζητήματος, λέω ότι τόσο το κοινοβούλιο όσο και η δικαιοσύνη εργάζονται, για παράδειγμα, μόλις χθες είχαμε μια συνάντηση με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου και θα δείτε τα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή δύο».
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ανθα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο που τέθηκε σε ισχύ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, καταρρακώνοντας την ελευθερία κάθε γυναίκας στη χώρα.