UPDATE #NOW

Καταργήθηκε η «αστυνομία ηθών» στο Ιράν- Μία πρώτη νίκη για τις γυναίκες


JTeam

4 Δεκεμβρίου 2022

Καταργήθηκε η «αστυνομία ηθών» στο Ιράν- Μία πρώτη νίκη για τις γυναίκες
Instagram/taraneh_alidoosti
«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από εκείνους που τη δημιούργησαν»

Μετά από δολοφονίες γυναικών που τόλμησαν να βγάλουν το χιτζάμπ τους και ατελείωτες διαμαρτυρίες και πορείες (με θύματα) στους δρόμους του Ιράν, μπορούμε να μιλάμε για μία πρώτη σημαντική νίκη των γυναικών.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, απαγορεύτηκε η αστυνομία ήθους, που επέβαλε στις γυναίκες να φορούν το χιτζάμπ τους και να ντύνονται σεμνά, με φαρδιά ρούχα. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από εκείνους που τη δημιούργησαν», δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου ο Mohammad Jafar Montazeri. Πρόσθεσε επίσης ότι ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές στην πορεία.

Να πούμε βέβαια ότι πρόκειται για μία απλή δήλωση και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί για το αν θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Τα λευκά και πράσινα vans, που είχαν το καθήκον να σταματούν ανθρώπους στον κόσμο (δηλαδή γυναίκες) από το 2006, με άντρες ντυμένους στα πράσινα, γυναίκες με τσαντόρ, και να τους λένε πώς φοριέται κάτι σωστά, καθώς και κέντρα «αναμόρφωσης», δεν θα συνεχίσουν την απαράδεκτη δράση τους.

Ήταν σε ένα από αυτά τα κέντρα που η Mahsa Amini έπεσε σε κώμα και 3 μέρες μετά πέθανε. Ακολούθησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με γυναίκες να καίνε τα χιτζάμπ τους, να παίζουν σε αγώνες χωρίς αυτά.

Χθες Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν - ντόπιες και αλλοδαπές--, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: βάσει αυτού, η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ