REAL LIFE WHO

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες του Ιράν σε ένα μοναδικό Installation στο Guggenheim


JTeam

23 Οκτωβρίου 2022

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες του Ιράν σε ένα μοναδικό Installation στο Guggenheim
Instagram/ shirin__neshat
Η Masha Amini πρωταγωνιστεί στο μουσείο

Μία ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών δημιουργεί κάτι σπουδαίο τις τελευταίες ώρες στο μουσείο της Νέας Υόρκης, Guggenheim για κάθε γυναίκα που μάχεται για τα θεμελιώδη δικαιώματά της στο Ιράν.

Κεντρικό πρόσωπο του μοναδικού installation, είναι φυσικά η Mahsa Amini καθώς φιγουράρουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες της που συμβολίζουν τη φρικαλεότητα της δολοφονίας της από την αστυνομία των Ηθών της χώρας για ένα χιτζάμπ.

H έκθεση αποτελείται από 12 κόκκινα banners με τις ασπρόμαυρες λήψεις της Amini αλλά και με το κεντρικό σύνθημα των γυναικών στις διαδηλώσεις που διαδέχτηκαν τον τραγικό της θάνατο: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», όπως και με την αφήγηση κάποιων συγκλονιστικών ιστοριών.

Η Ιρανή καλλιτέχνη Shirin Neshat που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε υλικό στο Instagram από την εξαιρετική δουλειά στο μουσείο, λέγοντας πως «νιώθει υπερήφανη για τους γενναίους συναδέλφους της που έκαναν μια τέτοια διαμαρτυρία, προκαλώντας έκπληξη, καθώς έγιναν η συνείδηση ενός καλλιτεχνικού κόσμου που αδιαφορεί και νοιάζεται ελάχιστα για τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά δικαιώματά τους και την ελευθερία».

Nα θυμίσουμε αν και δύσκολα θα μπορεί κανείς ξεχάσει ότι η 22χρονη Ιρανή Mahsa Amini βρήκε τραγικό τέλος σε αστυνομικό τμήμα, όταν τη συνέλαβαν επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ στα μαλλιά της. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έπαθε καρδιακή ανακοπή, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ξεκάθαρα χτυπήματα στο κεφάλι που οδήγησαν στον θάνατό της.

Η αστυνομία ηθικής δήλωσε ότι τη συνέλαβε προς συμμόρφωση και θα την παρέπεμπε στο κέντρο Vozara Street Detention για «να πειστεί και να εκπαιδευτεί». Η 22χρονη γυναίκα κατέληξε 3 μέρες μετά τη σύλληψή της ενώ απαγόρευσαν στην οικογένειά της να δει τη σορό πριν την ταφή. Η μέρα της κηδείας, 17 Σεπτεμβρίου, ήταν η αρχή των διαδηλώσεων στην κουρδική πόλη Saqez ενώ μέχρι σήμερα, συνεχίζονται πολυάριθμες διαμαρτυρίες και σε άλλες πόλεις της χώρας αλλά και σε όλο τον πλανήτη.