UPDATE #NOW

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται σπίτι τους», σύμφωνα με τους Times


JTeam

5 Ιανουαρίου 2023

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται σπίτι τους», σύμφωνα με τους Times
Φαίνεται πως το 2023 θα είναι η χρονιά που τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πλαίσιο δανεισμού αορίστου χρόνου

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα με κατεύθυνση προς το σπίτι τους». Με αυτόν τον τίτλο, η εφημερίδα Times στο κύριο άρθρο της τονίζει πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι βρισκόμαστε κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού ώστε «τα Ελγίνεια », να επιστρέψουν στην Αθήνα, στο πλαίσιο δανεισμού αορίστου χρόνου.

Σε αντάλλαγμα το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραχωρήσει άλλα, σχετικά μικρότερα, εκθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες του, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Times.

Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται, παρακάμπτει το νομικό σκόπελο που ναι μεν ορίζει ότι ιδιοκτήτες είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, αλλά τους απαγορεύει να τις παραχωρήσουν.

Μάλιστα η εφημερίδα δίνει συγχαρητήρια, και στον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου, γιατί «είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα» με μια συμφωνία που όπως επισημαίνεται έχει ήδη συνταχθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Βρετανία να είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και συντηρητικές φωνές ακόμη και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου που αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Κλείνοντας η εφημερίδα υπενθυμίζει και την δική της παλιότερη κάλυψη του θέματος.

Στην έκδοση της 11ης Ιανουαρίου 2022 έγραφε μεταξύ άλλων: «Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».