UPDATE #NOW

Στο σπίτι χορτοφάγοι, έξω παμφάγοι: Το νέο διατροφικό lifestyle του 2023;


Κλέλια Φατούρου

5 Ιανουαρίου 2023

Στο σπίτι χορτοφάγοι, έξω παμφάγοι: Το νέο διατροφικό lifestyle του 2023;
Unsplash/Spencer Davis
Μήπως να μειώσουμε το κρέας, χωρίς να το στερηθούμε;

Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός είναι δύο lifestyles που ποτέ δεν μπόρεσα να κατακτήσω. Αν και δεν είμαι υπέρfan του κρέατος, μου ήταν πολύ δύσκολο πάντα να αντισταθώ σε ωραία barbecues, ειδικά από ψήστες που το κατέχουν ή από ωραία θαλασσινά και ψάρια που θα βρω σε μία καλή ταβέρνα. Το ίδιο ισχύει και για το σουβλάκι μετά από μερικά ποτά ή ένα καλό cig kofte στην Τουρκία, που επισκέπτομαι συχνά.

Πού καταλήγεις λοιπόν; Αφού ξέρεις ότι δεν θα γίνεις ποτέ χορτοφάγος, το παίρνεις απόφαση και συνεχίζεις τη ζωή που ξέρεις. Κι όμως! Υπάρχει μία νέα διατροφική τάση που έχει ξεκινήσει και που βολεύει, αν και βρίσκει σίγουρα πολέμιους. Χορτοφάγος στο σπίτι, όπου έχεις τον απόλυτο έλεγχο του τι θα μαγειρέψεις, αλλά παμφάγος κοινωνικά.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του 2020, το 25% των Αμερικανών έχει προσπαθήσει να μειώσει τα ζωικά προιόντα, ενώ όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν να κάνουν συνταγές χωρίς κρέας στο σπίτι. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν επιλέγουν αυτή την οδό για τους ίδιους λόγους.

Jenny.Gr
Unsplash/Conscious design

Υπάρχουν εκείνοι που ενδιαφέρονται για τον πλανήτη, εκείνοι που θεωρούν απάνθρωπες τις συνθήκες για τα ζώα, εκείνοι που δεν θέλουν να τρώνε ζώα και εκείνοι που μειώνουν το κρέας για λόγους υγείας. Κι ενώ δίνεται περισσότερη βάση στα άκρα, αυτή η λύση μπορεί να συμβάλει περισσότερο σε μία βιωσιμότητα.

Το να είσαι κοινωνικά παμφάγος γίνεται επίσης για διαφορετικούς λόγους. Είσαι σε θέση να δοκιμάσεις με μεγαλύτερη άνεση τοπικές γεύσεις όταν ταξιδεύεις, δεν αναγκάζεις τους οικοδεσπότες να μαγειρέψουν κάτι διαφορετικό για εσένα και τρως ένα αγαπημένο σου φαγητό, αλλά πολύ πιο σπάνια. Ίσως νιώθουν ότι έρχονται πιο κοντά με την οικογένειά τους και τις παραδόσεις που τους ενώνουν. Καλώς ή κακώς, το φαγητό συνδέεται με τις αναμνήσεις και αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν θέλουν να χάσουν.

Οι αυστηρά χορτοφάγοι ίσως και να μην μπορούν να καταλάβουν αυτή την τάση, γιατί βρίσκεται κάπου στη μέση. Αλλά για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν τα ζωικά προιόντα, αλλά όχι και να τα εγκαταλείψουν, είναι μία εξαιρετική επιλογή. Που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει και σε αυστηρή χορτοφαγία.