UPDATE #NOW

Oι Φινλανδοί ξανά ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο - 3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ


JTeam

7 Ιανουαρίου 2023

Oι Φινλανδοί ξανά ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο - 3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ
Επί πέντε συνεχόμενες χρονιές, η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το World Happiness Report και μάλλον κάτι κάνει καλά

H πρωτιά για την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο ανήκει και πάλι στους Φινλανδούς. Στην έκθεση του 2022, κάτοικοι από 156 χώρες κλήθηκαν να «αξιολογήσουν τη ζωή τους σήμερα σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10», ενώ εξετάζονται επίσης οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Frank Martella, που μελετά τις βασικές αρχές της ευτυχίας, έρχεται συχνά αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο ικανοποιημένους από τη ζωή τους;

Για να διατηρήσουν οι Φινλανδοί μια υψηλή ποιότητα ζωής, αυτά είναι τα τρία πράγματα που δεν κάνουν ποτέ:

1. «Ποτέ δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γείτονές μας»

Υπάρχει μία διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Kell’ onni on, se onnen kätkeköön», δηλαδή «Μην συγκρίνετε και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά αγαθά και εμφανείς επιδείξεις πλούτου.

«Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Είχε το παιδί του σε ένα καρότσι και πήγαινε προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι μοιάζει η επιτυχία στη Φινλανδία: όπως όλοι οι άλλοι», εξηγεί.

Συμβουλή ευτυχίας: Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος .Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρ και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

2. «Δεν παραβλέπουμε τα οφέλη της φύσης»

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών θεωρεί ότι η φύση είναι σημαντική για εκείνους, επειδή τους προσφέρει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση.

Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες θερινών διακοπών. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να βγουν στην εξοχή και να βυθιστούν στη φύση. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και σε σημείο που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο σπίτι, τόσο το καλύτερο.

Jenny.Gr

Συμβουλή ευτυχίας: Το να περνάμε χρόνο στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητά μας, την ευημερία μας και μας δίνει μια αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. Βρείτε τρόπους για να προσθέσετε λίγο πράσινο στη ζωή σας, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για αγορά μερικών φυτών για το σπίτι σας.

3. «Δεν σπάμε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας»

Έρευνες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της.

Το πείραμα «χαμένου πορτοφολιού», που έγινε το 2022, εξέτασε την τιμιότητα των πολιτών ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Αν ξεχάσετε το λάπτοπ σας σε μια βιβλιοθήκη ή χάσετε το τηλέφωνό σας στο τρένο, μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι θα το πάρετε πίσω.

Τα παιδιά παίρνουν επίσης συχνά το δημόσιο λεωφορείο για να γυρίσουν από το σχολείο και παίζουν έξω χωρίς επίβλεψη.

Συμβουλή ευτυχίας: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι στην κοινότητά σας. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικές που βασίζονται σε αυτή την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις, όπως το άνοιγμα της πόρτας σε αγνώστους ή η παραχώρηση μιας θέσης στο τρένο, κάνουν επίσης τη διαφορά.

Με πληροφορίες από CNBC