UPDATE #NOW

Πώς θα μαζέψεις λεφτά για το ταξίδι των ονείρων σου μες στο 2023


JTeam

30 Ιανουαρίου 2023

Πώς θα μαζέψεις λεφτά για το ταξίδι των ονείρων σου μες στο 2023
pexels
Από πού να ξεκινήσεις, πόσα να αποταμιεύεις και τι να προσέξεις γενικά, σύμφωνα με τους financial experts

Αφρική, Κούβα, Μπαλί. Αν μας ρωτάς, έχουμε πολλά dream trips στο μυαλό που θα θέλαμε να κάνουμε φέτος. Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που μας εμπνέει για ταξίδια και αλλαγές. Ανεξάρτητα όμως από το πού θέλουμε να ταξιδέψουμε τη νέα χρονιά, υπάρχει κι ένα πορτοφόλι που πρέπει να διαχειριστούμε σωστά για να τα καταφέρουμε.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2023 θα είναι από τα πιο κοστοβόρα έτη, από όλες τις απόψεις. Οι τιμές των πτήσεων συγκριτικά με πέρσι, είναι πολύ πιο υψηλές, σύμφωνα με την εταιρεία Kayak, καθώς διεθνώς, έχουν αυξηθεί κατά 29%. Έρευνες του NerdWallet δείχνουν μάλιστα ότι οι ταξιδιωτικές πτήσεις έχουν ανέβει στο κόστος, κατά 6.5%, σε σχέση με το 2022.

Όλα αυτά είναι κάπως δυσοίωνα για να κάνουμε εκείνο το dream trip που υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας όταν μπήκε η νέα χρονιά, και ακολουθούν μερικοί τρόποι για να τα καταφέρεις και να κάνεις την καλύτερη αποταμίευση της ζωής σου μέχρι να κλείσεις εισιτήρια και τα πάντα:

1. Κάνε έναν καλό έλεγχο των εξόδων σου

Tα οικονομικά σου και το πόσα έξοδα κάνεις, καθορίζουν τα χρήματα που θα μπορέσεις να διαθέσεις για το ταξίδι που θες να κάνεις. Όταν γενικά ξεκινάς να σχεδιάζεις διακοπές, πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς πού βρίσκεται το πορτοφόλι σου και τι μπορείς να διαθέσεις για να πας. Να έχεις δηλαδή πλήρη επίγνωση της οικονομικής σου πραγματικότητας.

2. Αποφάσισε πού θα πας, σύμφωνα με το budget σου

Μην σχεδιάζεις χωρίς να μπορείς να διαθέσεις. Μπορείς να επιλέξεις πού θα πας, με βάση το μέρος, στο οποίο ονειρεύεσαι να βρεθείς αλλά πρέπει να το σηκώνει και η τσέπη σου. Έτσι, μπορείς να βάζεις διαθέσιμες ημερομηνίες και να κρατάς τις τιμές των εισιτηρίων που εναρμονίζονται με το bugdet σου, κλείνοντας τα παράθυρα με πτήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα λεφτά που μπορείς να διαθέσεις. Επίσης, μπορεί το ταξίδι να μην γίνει με αεροπλάνο αν είναι πιο ακριβό, αλλά με αμάξι ή τρένο. Υπάρχουν πολλοί ιδανικοί προορισμοί που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλο μέσο.

Jenny.Gr
pexels

3. Κάνε μια πλήρη λίστα με τα έξοδα που θα κάνεις εκεί

Αν δεν έχεις οργανώσει από πριν, πόσα ακριβώς χρήματα θα σου φύγουν στο ταξίδι, τότε μάλλον η απόκλιση θα είναι μεγάλη. Πέρα από τα εισιτήρια, βάλε μέσα τη διαμονή, το κόστος των μετακινήσεων μέχρι τα αξιοθέατα που θες να επισκεφθείς, το φαγητό και όλες τις επισκέψεις που θες να κάνεις έτσι ώστε να έχεις μια πλήρη εικόνα για το πού ακριβώς θα χρειαστεί να κάνεις έξοδα. Μην αφήνεις τίποτα στην θεωρία.

4. Ξεκίνα την αποταμίευση

Αφού έχεις κάνει όλα όσα υπαγορεύουν τα παραπάνω, ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις την αποταμίευση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσεις άσκοπα και ασήμαντα έξοδα, όπως να μην τρως άλλο απ' έξω. Μπορείς να κάνεις την αρχή, εφαρμόζοντας τον χρυσό κανόνα 50-30-20.

Jenny.Gr
pexels

Όπως ορίζει ο κανόνας, το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατίθεται στα βασικά έξοδα, όπως στέγαση, διατροφή, αποπλήρωση λογαριασμών. Το 30% σε ανάγκες που αφορούν τον τρόπο ζωής σου, όπως ρούχα, ψυχαγωγία ενώ το 20% (και είναι το πιο βασικό), θα πρέπει να μένει στην άκρη. Ουσιαστικά, ο κανόνας έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα θεωρίες σου ως προς τη διαχείριση των χρημάτων σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις διάφορα μικροέξοδα που θεωρούνται ωστόσο περιττά. Ακόμα και 1 ή 2 ευρώ είναι ένα σημαντικό βήμα για να κάνεις στο τέλος εκείνο το dream trip που θες, (πριν φύγει και αυτή η χρονιά).