WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

50-30-20: Ο «χρυσός» κανόνας για να αποταμιεύσεις (περισσότερα) χρήματα


JTeam

21 Σεπτεμβρίου 2022

50-30-20: Ο «χρυσός» κανόνας για να αποταμιεύσεις (περισσότερα) χρήματα
pexels
Ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου

Μπορεί να έχεις δοκιμάσεις πολλές μεθόδους αλλά στο τέλος κάθε μήνα (ή και στα μισά), καταλήγεις πάντα να μένεις με άδειες τσέπες. Ίσως να μη φταις εσύ αλλά η αξιοπιστία των μεθόδων που χρησιμοποιείς. Ο κανόνας, στον οποίο μπορείς σίγουρα να στηριχθείς, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι γνωστός ως "50-30-20" και υπόσχεται στ' αλήθεια να σε βοηθήσει να διαχειριστείς διαφορετικά το budget σου, αποταμιεύοντας (περισσότερα) χρήματα.

Όπως ορίζει ο κανόνας, το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατίθεται στα βασικά έξοδα, όπως στέγαση, διατροφή, αποπλήρωση λογαριασμών. Το 30% σε ανάγκες που αφορούν τον τρόπο ζωής σου, όπως ρούχα, ψυχαγωγία ενώ το 20% (και είναι το πιο βασικό), θα πρέπει να μένει στην άκρη. Ουσιαστικά, ο κανόνας έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα θεωρίες σου ως προς τη διαχείριση των χρημάτων σου.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις διάφορα μικροέξοδα που θεωρούνται ωστόσο περιττά. Ακόμα και 1 ή 2 ευρώ είναι ένα σημαντικό βήμα. Αν κάνεις τους υπολογισμούς στο τέλος του χρόνου, θα καταλάβεις.

Η όλη λογική στηρίζεται σε μια έξυπνη αποταμίευση χωρίς να στερείσαι όμως ό,τι σου αρέσει καθώς αυτό που κάνει, είναι να σου αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και να αλλάζεις προτεραιότητες. Ο κανόνας 50-30-20 είναι τόσο απλός, όσο φαίνεται. Το καλό με τον συγκεκριμένο κανόνα είναι πως δεν είναι πολύ αυστηρός.

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν, αναλόγως και με τη δυσκολία κάθε μήνα. Το βασικό είναι να έχεις πλάνο με τα έξοδα του μήνα καθώς μόνο έτσι θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις ένα ποσό για κάποια μελλοντική αγορά ή για έξοδα που δεν είχες υπολογίσει σε ώρα έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.