UPDATE #NOW

Enoteca Maria: Το εστιατόριο που φέρνει γιαγιάδες από όλο τον κόσμο να μαγειρέψουν τις συνταγές τους


Κλέλια Φατούρου

30 Ιανουαρίου 2023

Enoteca Maria: Το εστιατόριο που φέρνει γιαγιάδες από όλο τον κόσμο να μαγειρέψουν τις συνταγές τους
Γιαγιάδες από όλο τον κόσμο μαγειρεύουν σε μια κουζίνα στο Staten Island

Η μαγειρική των γιαγιάδων σημαίνει πάντα ένα πράγμα. Comfort food που σε γυρίζει στην παιδική σου ηλικία και σε οικογενειακές αναμνήσεις. Αυτό ακριβώς ήθελε να αναβιώσει ο Joe Scaravella, όταν άνοιξε το "Enoteca Maria" το 2007. Είχε χάσει πολλά μέλη της ιταλικής του οικογένειας, μεταξύ αυτών τη γιαγιά, τη μητέρα και την αδερφή του.

Η αληθινή ιστορία πίσω από αυτό το μέρος είναι το πένθος και η προσπάθεια να αναβιώσει τις γεύσεις που έχασε, μαζί με τους ανθρώπους του. Δεν ήθελε να πάει να φάει σε κάποιο ιταλικό μαγαζί. Προτίμησε να φέρει τις γυναίκες που ήξεραν την παράδοση σε εκείνον. «Τις κάλεσα στο σπίτι μου και ήρθαν με πιάτα γεμάτα φαγητό. Έτσι ξεκινήσαμε».

Το μαγαζί του βρίσκεται στο Staten Island, λειτουργεί Παρασκευή έως Κυριακή και έχει δύο κουζίνες. Μία με τους σταθερούς σεφ για την ιταλική κουζίνα και μία για τις γιαγιάδες, ή «nonnas of the world», όπως τις αποκαλεί, που μαγειρεύουν για μία φορά ή επισκέπτονται πιο συχνά. Μοναδική προϋπόθεση, να αγαπούν τη μαγειρική. Η 88χρονη Maria Gialanella είναι μία από τις celebrity nonnas, και πρέπει να κλείσεις πολλές εβδομάδες νωρίτερα αν θες να την πετύχεις στην κουζίνα. Διαθέτει και δική της σελίδα στο Instagram.

«Όλοι αγαπούν τα φαγητά μου και αυτό με κάνει τόσο χαρούμενη», λέει η Gialanella, Ιταλίδα μετανάστρια που είναι πια γνωστή για τα ραβιόλι, τα ραγού και τις ναπολιτάνικες σούπες της. Στην αρχή, οι γιαγιάδες ήταν Ιταλίδες, όπως και οι αναμνήσεις του ιδιοκτήτη. Πριν από 9 χρόνια όμως αποφάσισε ότι πρέπει να διευρύνει τις γεύσεις. «Πρέπει να είναι απλά γυναίκες που φέρνουν την κουλτούρα τους στην κουζίνα». Καλύπτουν το ηλικιακό γκρουπ 50-90, κάποιες έχουν εγγόνια και κάποιες όχι.

Η Yumi Komatsudaira μαγειρεύει παραδοσιακά ιαπωνικά πιάτα, όπως dumplings, dengaku και noodles. Οι γιαγιάδες είναι από την Ιταλία, την Ελλάδα, (με τη γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο), την Πολωνία, την Αρμενία, τη Γερμανία, τις Φιλιππίνες, την Ταιβάν, την Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες. Πολλές από αυτές έχουν γίνει καλές φίλες μεταξύ τους κι ας μην μιλούν την ίδια γλώσσα.

Αν και ο Scaravella έχει πεθυμήσει την οικογένειά του, η καρδιά (και το στομάχι) του γέμισαν ξανά. Και έδωσε σε πολλούς ανθρώπους την ίδια δυνατότητα. «Εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού που έρχονται από αυτά τα χέρια. Είναι υπέροχο».