UPDATE #NOW

«Η cougar εφηβεία»: H εμμηνόπαυση αλλιώς, στο πιο κατατοπιστικό (και ξεκαρδιστικό) video για το θέμα


JTeam

31 Ιανουαρίου 2023

«Η cougar εφηβεία»: H εμμηνόπαυση αλλιώς, στο πιο κατατοπιστικό (και ξεκαρδιστικό) video για το θέμα
Facebook/ Kristina Kuzmic
Ίσως το πιο κατατοπιστικό (και ξεκαρδιστικό) video για την εμμηνόπαυση που αξίζει να δεις

Ας μιλήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας. Όταν μιλάμε για την εμμηνόπαυση, το πρόσημο είναι πάντα αρνητικό. Το τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μιας γυναίκας με τις εξάψεις και τις ορμόνες, παραμένει μυστήριο και αυτό γιατί δεν μιλάμε ποτέ ανοιχτά για το θέμα. Ό,τι πληροφορία έχουμε αποθηκευμένη, την έχουμε συγκρατήσει από τη μητέρα μας ή κάποια συγγενή.

Ευτυχώς, όχι πια. Τα πράγματα και τα ταμπού έχουν αλλάξει κατά πολύ, και αυτό γιατί αρχίζουμε να εκπαιδευόμαστε γύρω από το σώμα μας και το πώς αυτό λειτουργεί σε κάθε ηλικιακή φάση. Η απόδειξη έρχεται μέσα από ένα φανταστικό video- δημιούργημα της social media influencer και συγγραφέα, Kristina Kuzmic. H ίδια μαζί με μια φίλη της συζητούν μπροστά στην κάμερα τι σημαίνει για μια γυναίκα να έχει εμμηνόπαυση, κι ευτυχώς το κάνουν δυνατά.

Οι αλλαγές στις ορμόνες είναι πολλές και δεν σε έχει προετοιμάσει κανείς γι' αυτές. Από τη στιγμή που μπαίνεις στην περιεμμηνόπαυση, μπορεί να αλλάξει ξαφνικά ο κύκλος σου (από τις 28 μέρες, στις 23-25), γίνεσαι πιο ευάλωτη συναισθηματικά, ιδρώνεις πολύ εύκολα τα βράδια, αλλάζει η επιδερμίδα σου, κουράζεσαι πιο εύκολα, μυρίζεις τα πάντα όπως στην εγκυμοσύνη, ξεχνάς πιο εύκολα. Γενικά, ανακαλύπτεις ένα καινούριο σώμα και μια ακόμη πιο καινούρια ψυχολογία, για την οποία δεν σε προετοίμασε κανείς.

Για παράδειγμα, ήξερες ότι η περιεμμηνόπαυση μπορεί να έρθει στη ζωή σου από τα 30 και να παραμείνει για 10 χρόνια; Δεν μιλάμε για τον μέσο όρο αλλά και πάλι, είναι κάτι που συμβαίνει και πρέπει να συζητιέται, όπως έγινε από την Jacalyn Wetzel μέσω του προσωπικού της προφίλ στο Facebook. Για όλες αυτές τις αλλαγές, δεν θα έπρεπε να νιώθουμε καμία ντροπή. Είναι σημάδι ότι ζούμε, εξελισσόμαστε, μεγαλώνουμε και είναι ώρα να πάμε στην επόμενη φάση της ζωής μας. Πολλές από τις γυναίκες που σχολίασαν τη λίστα με τα συμπτώματα, όπως καταγράφηκαν από τη Wetzel, ξαφνιάστηκαν ή μάλλον σοκαρίστηκαν.

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι η εμμηνόπαυση είναι κάτι που συμβαίνει όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 μήνες. Αλλά τι ακολουθεί μετά; Δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με το να μιλάμε για τη φάση της περιεμμηνόπαυσης και τι ακριβώς τη χαρακτηρίζει, ειδικά αν εισβάλλει στη ζωή σου από τα 30. Στο video της Kuzmic, περιγράφονται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως απώλεια μαλλιών, εξάψεις, τρέμουλο, brain fog, και όλα αυτά με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο, όπως θα έπρεπε δηλαδή πάντα.

Με λίγα λόγια, η εμμηνόπαυση αποκτά μια νέα διάσταση και αποκαλείται ως η «cougar εφηβεία»! H Kuzmic ρωτάει αν «θα μυρίζει όπως το εφηβικό της δωμάτιο» όταν την ενημερώνουν πως η οσμή του σώματός της θα αλλάξει. Παρόλο που το video είναι αστείο, δίνει πολλές πληροφορίες που μπορούν να απορροφηθούν εύκολα ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτό που βιώνουμε όλες κάποια στιγμή της ζωής μας.