UPDATE #NOW

«Κόψτε τα κεφάλια ή καλύψτε τα»: Οι Ταλιμπάν βάζουν μπούρκα και στις κούκλες βιτρίνας


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2023

«Κόψτε τα κεφάλια ή καλύψτε τα»: Οι Ταλιμπάν βάζουν μπούρκα και στις κούκλες βιτρίνας
Καταστηματάρχες που δεν θέλουν να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες, χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να τα σκεπάσουν: ύφασμα, αλουμινόχαρτο ή ακόμη και πλαστικές σακούλες

Από τον Αύγουστο του 2021, που οι Ταλιμπάν πήραν στα χέρια τους την εξουσία, οι γυναίκες έχουν γίνει αόρατες. Δεν επιτρέπεται να πάνε σχολείο, να εργαστούν, να κυκλοφορήσουν μόνες και χωρίς χιτζάμπ. Μέσα σε όλα αυτά, προστίθεται ένας ακόμη περιορισμός και αυτή τη φορά αφορά τις κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων με ρούχα.

Ο νέος νόμος επιβάλλει στα καταστήματα ενδυμάτων να έχουν καλυμμένο το κεφάλι των μανεκέν στη βιτρίνα, ενόψει της εκστρατείας που εξαναγκάζει τις γυναίκες να φύγουν από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως ανακοίνωσε το καθεστώς τους, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κεφάλια από τις κούκλες στις βιτρίνες ή και να μην υπάρχουν καν γυναικείες φιγούρες. Καθώς πολλοί ιδιοκτήτες παρακάλεσαν να διατηρήσουν τα κεφάλια στις κούκλες για οικονομικούς ή αισθητικούς λόγους, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν υπό έναν όρο: όλες οι κούκλες να έχουν το πρόσωπό τους καλυμμένο.

Έτσι, οι καταστηματάρχες που δεν θέλουν να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες, χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να τα σκεπάσουν: ύφασμα, αλουμινόχαρτο ή ακόμη και πλαστικές σακούλες ώστε να παραμένουν κατά κάποιον τρόπο ελκυστικές. «Προσπαθούμε να ταιριάξουμε αυτό που βάζουμε με το χρώμα του ενδύματος ή να το κάνουμε να μοιάζει σαν μάσκα», λέει καταστηματάρχης στο Business Insider. «Δεν μπορούμε απλά να βάλουμε μία πλαστική σακούλα, θα μοιάζουν θύματα απαγωγής».

«Νιώθω σαν να βλέπω τον εαυτό μου πίσω από αυτές τις βιτρίνες: μια Αφγανή που έχει στερηθεί όλα τα δικαιώματά της», αναφέρει η Αφγανή Rahima, βλέποντας τις κούκλες στις βιτρίνες της Καμπούλ. Ο Faisal Azizi διατηρούσε κάποτε στην Καμπούλ ένα μικρό κατάστημα με ρούχα. Όπως δήλωσε στο Business Insider, οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι οι εικόνες του γυναικείου προσώπου σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και σε αγάλματα, είναι πλήρως απαγορευμένες από τον ισλαμικό νόμο.

H αφγανικής καταγωγής καθηγήτρια ιστορίας της Μέσης Ανατολής, Bahar Jalali, πιστεύει ότι η απόφαση να αφαιρεθεί το πρόσωπο από τις κούκλες είναι ακόμη μία επίθεση στις προσωπικές ελευθερίες και προσπάθεια να απομακρυνθεί η ζωή στο Αφγανιστάν από οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει «κανονικότητα». Ακόμη και υπό τα πιο συντηρητικά καθεστώτα του παρελθόντος στο Αφγανιστάν, οι κούκλες βιτρίνας ήταν μέρος της αστικής ζωής οπότε κάτι τόσο σκοταδιστικό συμβαίνει για πρώτη φορά, υποβαθμίζοντας συνολικά την ύπαρξη του γυναικείου φύλου.