REAL LIFE TRUE STORIES

Ένας ακόμη Μεσαίωνας για τους Ταλιμπάν: Απαγόρευσαν στις γυναίκες να δείχνουν το πρόσωπό τους


JTeam

9 Μαΐου 2022

Ένας ακόμη Μεσαίωνας για τους Ταλιμπάν: Απαγόρευσαν στις γυναίκες να δείχνουν το πρόσωπό τους
Mohammad Shoib/Reuters
Το κατάλληλο κάλυμμα για τις γυναίκες σύμφωνα με το διάταγμα, είναι η μπούρκα ώστε να καλύπτονται τα πάντα από πάνω μέχρι κάτω, δηλαδή από την κορυφή μέχρι τα νύχια

Τον Φεβρουάριο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους «ακόμη και με κουβέρτα», διαφορετικά θα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Το Σάββατο, το Αφγανιστάν βρέθηκε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε κάθε παραβίαση της ελευθερίας αφού διατάχθηκε όλες οι γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπα τους δημοσίως.

H απόφαση ανακοινώθηκε από το υπουργείο της ισλαμιστικής οργάνωσης για «τη διάδοση της αρετής και την πρόληψη του κακού», μια θρησκευτική αστυνομική ομάδα ενώ επικαλέστηκε διάταγμα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Hibatullah Akhundzada.

Το κατάλληλο κάλυμμα για τις γυναίκες σύμφωνα με το διάταγμα, είναι η μπούρκα ώστε να καλύπτονται τα πάντα από πάνω μέχρι κάτω, δηλαδή από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Akhundzada που υπέγραψε το διάταγμα: «Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. άλλο όνομα της μπούρκας), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό».

Μάλιστα, στο διάταγμα ανεφέρονται και τα εξής: «Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους». Μάλιστα, η παρότρυνση είναι πως αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά εκτός σπιτιού, καλύτερο να μένουν μέσα. Οι άνδρες συγγενείς των παραβατών επίσης θα έρχονται αντιμέτωποι με τιμωρία στο ενδεχόμενο παραβίασης.

Η συγκεκριμένη απόφαση εναντιώνεται στις πολλές «διαβεβαιώσεις σχετικά με την προστασία και τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών», ανέφερε σε δήλωση η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μπούρκα είχε γίνει υποχρεωτική στο Αφγανιστάν και κατά τη δεκαετία του 1990 που οι Ταλιμπάν είχαν πάρει και πάλι την εξουσία. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι ήδη μαθημένες να τη φορούν όταν τους επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι. Δεν πηγαίνουν σε πολλά μέρη, ούτε στο σχολείο, ούτε βόλτα με φίλες. Δε διαβάζουν βιβλία, δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν ακούνε μουσική.

Το μόνο που θα μπορούν να κάνουν από εδώ και πέρα, είναι να θυμούνται τη ζωή πριν τον Αύγουστο, και να περιμένουν να επιστρέψουν σ' εκείνη.