REAL LIFE WHO

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες στο δημόσιο θα πρέπει από σήμερα να καλύπτουν το κεφάλι τους ακόμη και με κουβέρτα


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2022

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες στο δημόσιο θα πρέπει από σήμερα να καλύπτουν το κεφάλι τους ακόμη και με κουβέρτα
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους «ακόμη και με κουβέρτα», διαφορετικά θα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Από τον περσινό Αύγουστο που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, το ερώτημα παραμένει ίδιο και αφορά τη μοίρα των γυναικών. Μετά από απαγορεύσεις που θυμίζουν Μεσαίωνα, τώρα το υπουργείο Προώθησης των Ηθών προειδοποιεί τις γυναίκες στο δημόσιο να καλύπτουν το κεφάλι τους ακόμη και με κουβέρτα.

Η μη συμμόρφωση στον άτυπο κανόνα θα επιφέρει τιμωρία με κόστος τη θέση τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις περισσότερες γυναίκες που εργάζονταν ως δημόσιοι υπάλληλοι, είχε απαγορευτεί να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν παρόλο που αναφερόταν ότι θα τους επιτραπεί υπό κάποιους όρους

Η νέα ανακοίνωση του υπουργείου παγώνει για μία ακόμη φορά όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς όποια γυναίκα αποφασίσει να πάει μόνο με τη μαντίλα στον χώρο εργασίας της, όπως είθισται, χωρίς παραπάνω κάλυψη του προσώπου της, ενδέχεται να απολύεται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Mohammad Sadeq Akif Muhajir: «Μπορούν να φορούν το hijab με τον τρόπο που θέλουν» αλλά όταν ρωτήθηκε αν οι γυναίκες πρέπει να φορούν Burqa, ο ίδιος απάντησε ότι μπορούν να φορούν το κάλυμμα της επιλογής τους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορούν να φορούν οποιουδήποτε είδους hijab, εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνες. Όμως θα πρέπει να καλύπτονται σωστά, ακόμη κι αν χρειαστεί να φορέσουν κουβέρτα».

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι ήδη μαθημένες να φορούν Burqa, την οποία φορούν όταν τους επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι. Δεν πηγαίνουν σε πολλά μέρη, ούτε στο σχολείο, ούτε βόλτα με φίλες. Δε διαβάζουν βιβλία, δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν ακούνε μουσική.

Και τώρα κάθε φορά που θα πηγαίνουν στη δουλειά τους, θα πρέπει να είναι πιο καλυμμένες. Το μόνο που θα μπορούν να κάνουν από εδώ και πέρα, είναι να θυμούνται τη ζωή πριν τον Αύγουστο, και να περιμένουν να επιστρέψουν σ' εκείνη.