REAL LIFE TRUE STORIES

«Όλα εξαρτώνται από τη μοίρα των γυναικών»: Πρώην Αφγανή πρέσβης προειδοποιεί για το μέλλον


Στεφανία Παπαδημητρίου

23 Αυγούστου 2021

«Όλα εξαρτώνται από τη μοίρα των γυναικών»: Πρώην Αφγανή πρέσβης προειδοποιεί για το μέλλον
Πρώην πρέσβης του Αφγανιστάν, μιλώντας στον Guardian, εξήγησε ότι δεν είναι σίγουρη για το τι πρόκειται να συμβεί στα κορίτσια.

Η πρεσβεία του Αφγανιστάν στην Washington βρίσκεται σε μία ήρεμη γειτονιά. Εξίσου ήρεμο είναι και το εσωτερικό της, μακριά από τους τους πυροβολισμούς και το χάος που επικρατεί στην Καμπούλ. Οι τριάντα, περίπου, εργαζόμενοι είναι μουδιασμένοι. Κάποιοι, ίσως ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. 

«Αυτό που θα συμβεί στο Αφγανιστάν θα καθοριστεί από το τι θα συμβεί στις γυναίκες του», δήλωσε η Roya Rahmani, η πρώτη γυναίκα πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ. «Με άλλα λόγια, το μέλλον των Αφγανών γυναικών είναι το μέλλον του Αφγανιστάν. Αν αυτό κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τα εκεί θα κινηθεί και η χώρα. Αν αυτό περιοριστεί, καταπιεστεί, παραβιαστεί, το ίδιο θα γίνει και στο Αφγανιστάν».

Η ίδια, ως μητέρα ενός νεαρού κοριτσιού, δεν περίμενε να δει τον Biden να μη δείχνει συμπόνοια και εμπάθεια στις Αφγανές. Μιλώντας στον Guardian, εξήγησε ότι δεν είναι σίγουρη για το τι θέλει να αποδείξει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη στάση που διατηρεί.  

Όταν έμαθε την απόφασή του για την απόσυρση των στρατευμάτων του, οδηγώντας την Καμπούλ στο χάος, ένιωσε να παραλύει. «Θεέ μου, συμβαίνει ξανά», σκέφτηκε. «Θα ξαναδώ την κατάσταση να αλλάζει όσο ζω;»

Η οικογένειά της πίσω στο Αφγανιστάν, ζει στον απόλυτο φόβο. «Στην ατμόσφαιρα πλανάται ο πανικός, η απόγνωση, η εγκατάλειψη, η απογοήτευση, η προδοσία. Η λίστα συνεχίζεται. Δυστυχώς, όχι πολύ θετικά», είπε.

Οι Ταλιμπάν καταστέλλουν διαδηλώσεις, κυνηγούν όποιον τολμά να τους αντισταθεί. Και η Rahmani φοβάται για τις γυναίκες.
Όσο βρίσκονταν στην εξουσία, τη δεκαετία του ’90, απαγόρευαν στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Σήμερα, πάνω από το 30% τους γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Μπορεί τώρα οι Ταλιμπάν να υποστηρίζουν ότι θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στα θρανία, δίνοντάς τους burqa στην είσοδο, ενώ οι γυναίκες θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Οι Αφγανές είναι νευρικές, τρομαγμένες, ανήσυχες», εξήγησε η Rahmani.

Θεωρεί ότι ήρθε η ώρα όλοι να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να τις προστατεύσουν. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ «έκαναν πολλά στην περασμένη εικοσαετία. Τους έδωσαν βήμα και ευκαιρίες και εκείνες τις χρησιμοποίησαν και δούλεψαν σκληρά για να φτάσουν εκεί που έφτασαν. Η πρόοδος ήταν εντυπωσιακή και μαζική. Τώρα, όλα εξαρτώνται από τη θέση που θα διατηρήσει η διεθνής κοινότητα».

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

jenny.gr