FAST.AI: Νέα «έξυπνη» εφαρμογή αναγνωρίζει τα συμπτώματα εγκεφαλικού σε πραγματικό χρόνο
JTeam
3 Φεβρουαρίου 2023
Μία νέα εφαρμογή για "'έξυπνα" κινητά τηλέφωνα, με την ονομασία FAST.AI, μπορεί να βοηθήσει σε πραγματικό χρόνο τους ανθρώπους και τους γύρω τους να καταλαβαίνουν αν παθαίνουν εγκεφαλικό. Χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής, η εφαρμογή, χάρη στους ειδικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που διαθέτει, αναγνωρίζει τα συνήθη συμπτώματα του εγκεφαλικού την ώρα που αυτό συμβαίνει.
Η εφαρμογή βιντεοσκοπεί το πρόσωπο και το σώμα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και αλγόριθμους για να εντοπίσει ενδείξεις όπως το "κρέμασμα" του προσώπου προς τη μία πλευρά, το μούδιασμα του χεριού ή το μπέρδεμα της ομιλίας. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η εφαρμογή έχει ακρίβεια διάγνωσης ανάλογη ενός νευρολόγου. Η έγκαιρη διάγνωση ενός εγκεφαλικού μπορεί να επισπεύσει τη θεραπεία και αυτός ο πολύτιμος κερδισμένος χρόνος πιθανώς θα ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του επεισοδίου, αυξάνοντας και τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βουλγαρικής καταγωγής καθηγητή νευρολογίας Ραντοσλάβ Ραΐτσεφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος 'Αντζελες (UCLA), θα κάνουν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της American Heart Association στο Ντάλας του Τέξας (8-10/2). Η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε 270 ασθενείς με μέση ηλικία 71 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με εγκεφαλικό σε τέσσερα βουλγαρικά νοσοκομεία.
Οι Βούλγαροι νευρολόγοι εξέτασαν τους ασθενείς και παράλληλα δοκίμασαν την εφαρμογή, συγκρίνοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα. Η FAST.AI ανίχνευσε την ασυμμετρία προσώπου (κλασσικό σύμπτωμα εγκεφαλικού) σχεδόν στο 100% των ασθενών, ενώ αναγνώρισε και την αδυναμία στο χέρι σε πάνω από τα δύο τρίτα των περιστατικών. Επίσης ανίχνευσε σε ικανοποιητικό βαθμό τη σύγχυση της ομιλίας λόγω του εγκεφαλικού.
Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά αποτελούν περίπου το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών (τα υπόλοιπα είναι αιμορραγικά). Αντιθρομβωτικά φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Όσο ταχύτερα αυτό συμβεί, τόσο μειώνεται η επίπτωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού. Κατά μέσο όρο 1,9 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία του εγκεφαλικού, σύμφωνα με την American Stroke Association. Οι ασθενείς που προλαβαίνουν να πάρουν φάρμακα μέσα στα πρώτα 90 λεπτά μετά το εγκεφαλικό, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα ανάρρωσης χωρίς προβλήματα.
"Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό δεν καταφέρνουν να φθάσουν έγκαιρα στο νοσοκομείο για να κάνουν αντιθρομβωτική θεραπεία και αυτός είναι ένας λόγος που είναι ζωτικό να αναγνωρίζονται άμεσα τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να καλείται αμέσως το ασθενοφόρο", δήλωσε ο δρ Ραΐτσεφ.
Η πλήρως αυτοματοποιημένη εφαρμογή, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Neuronics Medical (στην οποία ο Ραΐτσεφ είναι συνιδρυτής), σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Εταιρεία Νευρολογίας και ειδικότερα τον πρόεδρο της Ιβάν Μιλάνοφ, βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και τελειοποίησης, γι' αυτό δεν είναι διαθέσιμη για το κοινό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ