Θυρεοειδής: Το 50% των ασθενών εμφανίζει όζο έως τα 60 - Τα ύποπτα συμπτώματα για κακοήθεια
JTeam
13 Φεβρουαρίου 2023
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς απασχολούν όλο και περισσότερο κόσμο, και κυρίως γυναίκες. Οι χρόνιες παθήσεις του, φαίνεται πως οδηγούν στην εμφάνιση όζων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις. Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται κακοήθεια.
Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, ενημέρωσε πως, έως την ηλικία των 60 ετών, το 50% του πληθυσμού εμφανίζει τουλάχιστον έναν όζο θυρεοειδούς, αλλά μόνο ένας στους 10 ασθενείς, περίπου, εμφανίζει κακοήθεια.
Τι είναι ο όζος θυρεοειδούς
Η κ. Πάσχου, εξήγησε πως «ο όρος αυτός χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μορφολογική περιοχή που είναι ακτινολογικά διαφορετική από το υπόλοιπο φυσιολογικό παρέγχυμα του θυρεοειδούς αδένα. Από παθοφυσιολογικής άποψης, ο όζος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει ανώμαλη ανάπτυξη θυρεοειδικών συνήθως κυττάρων που σχηματίζουν μια ξεχωριστή μάζα εντός του αδένα.
Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση όζων, καθώς, επίσης και η ανεπάρκεια ιωδίου. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις. Μόνο 7-15%, δηλαδή 1 στους 10 περίπου, των ασθενών με όζους θυρεοειδούς παρουσιάζουν κακοήθεια».
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση όζων
Η κληρονομικότητα, η ανεπάρκεια ιωδίου, το ιστορικό ακτινοβόλησης της περιοχής του τραχήλου, αλλά και η παχυσαρκία σχετίζονται με ανάπτυξη όζων και καρκίνου θυρεοειδούς, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας.
Σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης των όζων, ανέφερε πως όταν ο ενδοκρινολόγος έχει απέναντί του ένα περιστατικό, πρέπει να απαντήσει σε δύο βασικά ζητήματα:
«1) την πιθανότητα υπερέκκρισης θυρεοειδικών ορμονών από τους όζους και 2) την πιθανότητα κακοήθειας του κάθε όζου ξεχωριστά. Το πιο σημαντικό "εργαλείο" για την αξιολόγηση του πρώτου ερωτήματος είναι η μέτρηση ορμονών στο αίμα. Το σημαντικότερο "εργαλείο" για την απάντηση του δεύτερου ερωτήματος είναι ο υπέρηχος θυρεοειδούς και ακολούθως η παρακέντηση με λεπτή βελόνη, ανάλογα με το αποτέλεσμα του υπερήχου».
Ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς
Αναλύοντας τα ύποπτα συμπτώματα, αναφέρθηκε σε «μικροαποτιτανώσεις, ανώμαλα όρια και έντονη κεντρική αγγείωση» και συμπλήρωσε πως «μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά ενός όζου. Αν δηλαδή αυξάνεται σε μέγεθος, αυτό μας προβληματίζει».
Αναλόγως ασθενών, ο υπέρηχος θυρεοειδούς θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από 6 μήνες έως και κάθε 2 έτη. «Αν παρατηρηθεί αύξηση των διαστάσεων ή του όγκου του όζου, μπορεί να χρειαστεί και διενέργεια ή επανάληψη της παρακέντησης».
Τέλος, η καθηγήτρια επιβεβαίωσε πως η νόσηση από κορωνοϊό, «έχει συσχετιστεί με προβλήματα του θυρεοειδούς, όχι τόσο όμως ανατομικά, όπως είναι οι όζοι, αλλά κυρίως λειτουργικά, όπως είναι η εκδήλωση θυρεοειδίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η νόσηση από COVID-19 όσο και ο εμβολιασμός έναντι COVID-19 είναι πιθανό να επηρεάσει τη θυρεοειδική λειτουργία».