Αρχαίος δονητής; Βρέθηκε σεξουαλικό βοήθημα (μάλλον) από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
JTeam
20 Φεβρουαρίου 2023
Ανακαλύφθηκε το 1992, σε ένα καταφύγιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο σημερινό Northumberland της Αγγλίας. Στην αρχή, το πέρασαν για εργαλείο ραπτικής. Τελικά, μάλλον είναι ένα σεξουαλικό βοήθημα 2.000 ετών.
Είναι ξύλινο και έχει σχήμα πέους. Θα μπορούσε να είναι και κομμάτι γλυπτού που άγγιζαν για καλή τύχη, βέβαια.
«Πρέπει να εξομολογηθώ πως ένα κομμάτι μου πιστεύει πως είναι προφανές ότι πρόκειται για πέος. Δεν ξέρω ποιος το έβαλε στον κατάλογο (με τα εργαλεία για ράψιμο). Ίσως ήταν κάποιος που ένιωθε άβολα με αυτό ή δεν πίστευε ότι οι Ρωμαίοι θα έκαναν τέτοια πραγματάκια», δήλωσε ο Rob Collins, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Newcastle.
Το συγκεκριμένο ομοίωμα φαλλού έχει μήκος 16 εκατοστά, αλλά οι ερευνητές λένε πως μάλλον ήταν μεγαλύτερο όταν δημιουργήθηκε – απλώς το ξύλο συρρικνώθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε παπούτσια, ρούχα, αξεσουάρ και διάφορα τεχνικά εργαλεία. Ίσως γι’ αυτό προκλήθηκε σύγχυση.
Είναι η πρώτη φορά που δε βλέπουμε ομοίωμα πέους σε μινιατούρα. «Είναι σε πραγματικό μέγεθος. Είναι επίσης σημαντικό επειδή το ξύλο δεν επιβιώνει, συνήθως… Δεν μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με κάτι», είπε ο Collins, ο οποίος βρήκε το μέγεθος αλλά και την αβεβαιότητα για την πραγματική χρήση του αντικειμένου «εντυπωσιακά».
«Κάναμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες κουβέντες», είπε.
Τα αντικείμενα με φαλλικό σχήμα χρησιμοποιούνταν και για προστασία από το κακό, στην αρχαιότητα. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, επειδή είχε λεία άκρα, φάνηκε χρήσιμο για μικρό χρονικό διάστημα.
Μία θεωρία, το θέλει να δημιουργήθηκε για σεξουαλικούς λόγους – ήταν κανονικό σεξουαλικό βοήθημα, λοιπόν. Μπορεί, βέβαια, να το χρησιμοποιούσαν σε βασανιστήρια κι όχι για ευχαρίστηση.
«Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για τον πρώτο ρωμαϊκό δονητή που συναντάμε στην αρχαιολογία. Ξέρουμε, τόσο από την ελληνική, όσο κι από τη ρωμαϊκή ποίηση, αλλά και την ελληνική και τη ρωμαϊκή τέχνη, πως χρησιμοποιούσαν δονητές. Απλώς δεν είχαμε κανέναν ενδιαφέρον αρχαιολογικό εύρημα», σημείωσε ο Collins.
Σύμφωνα με άλλη θεωρία, έχουμε να κάνουμε με γουδοχέρι που χρησιμοποιούταν είτε για τη μαγειρική, είτε για πρώτες ύλες στην ιατρική, ή για καλλυντικά. Τέλος, θα μπορούσε να είναι κομμάτι αγάλματος που έφερνε γούρι. Εμείς επιλέγουμε τη θεωρία με τον αριθμό ένα.
Με πληροφορίες από Guardian