Στρεπτόκοκκος Α: Πώς μεταδίδεται, ποιες λοιμώξεις προκαλεί και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
JTeam
21 Φεβρουαρίου 2023
Ο πρώτος θάνατος μιας εξάχρονης από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, ειδικά μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη. Ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα εντοπίζονται επίσης σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται στα κρούσματα της «τριπλής επιδημίας» γρίπης, Covid και RSV, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο μετα-ιικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α.
Στη χώρα μας, το κορίτσι έχασε τη ζωή του από σηπτικό σοκ, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας.
«Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS -Streptococcus pyogenes)», ανέφερε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.
Τι ακριβώς είναι ο στρεπτόκοκκος Α
Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο πολλοί άνθρωποι φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρή λοίμωξη.
Σύμφωνα τον ΕΟΔΥ, οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν ο στρεπτόκοκκος Α μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε σημεία του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύεται, όπως στους πνεύμονες. Το σηπτικό σοκ εκδηλώνεται όταν εισέλθουν βακτήρια στο αίμα και προκληθεί σοβαρή σήψη (σηψαιμία), ως επακόλουθο πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.
Οι τρόποι μετάδοσης
Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:
- Μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
- Μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
- Από μια πληγή
Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Οι λοιμώξεις που προκαλεί
Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπννευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων:
- Η αμυγδαλίτιδα
- Η φαρυγγίτιδα
- Η οστρακιά
- Το μολυσματικό κηρίο
Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που σχετίζονται με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS).
Τέτοιου είδους λοιμώξεις μπορεί να συμβούν:
- Όταν ένας ασθενής έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό
- Από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα
- Σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη, λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό
Αναλόγως με τη λοίμωξη που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν ο ασθενής είναι παιδί και εμφανίσει αδιαθεσία, ούτως ή άλλως πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό του.
Αυτό πρέπει να γίνει και εάν τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Ειδικά στα παιδιά, είναι σημαντική η συμβουλή του παιδιάτρου και αν το παιδί:
- Τρώει λιγότερο από το κανονικό
- Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
- Φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
- Είναι μωρό κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη