WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στρεπτόκοκκος Α: Πού οφείλεται η έξαρσή του στα παιδιά και τι συνιστά ο ΠΟΥ


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2022

Στρεπτόκοκκος Α: Πού οφείλεται η έξαρσή του στα παιδιά και τι συνιστά ο ΠΟΥ
pexels
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να είναι «σε εγρήγορση»

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α αυξάνονται περισσότερο τον χειμώνα πριν μειωθούν την άνοιξη. Οι ανησυχίες ωστόσο είναι πιο έντονες φέτος, αφού οι αυξήσεις καταγράφηκαν νωρίτερα από το κανονικό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, καταγράφηκαν 19 θάνατοι παιδιών, με τις αρχές να παρατηρούν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σοβαρής νόσησης. Ένα μέγαλο και θανατηφόρο κύμα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο A σε παιδιά φαίνεται να έχει καταγραφεί και στις ΗΠΑ.

Ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα εντοπίζονται επίσης σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται στα κρούσματα της «τριπλής επιδημίας» γρίπης, Covid και RSV, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο μετα-ιικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια κρούσματα στρεπτόκοκκου Α που δεν χρειάζονται νοσηλεία, καταγράφονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Tι συνιστά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να είναι «σε εγρήγορση» εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας πως ορισμένες χώρες στην Ευρώπη δεν αναφέρουν κρούσματα, το οποίο σημαίνει ότι η έξαρση θα μπορούσε να είναι πιο διαδεδομένη.

Ο αντιπρόεδρος μοριακής μικροβιολογίας, Dr. Andrew Pekosz στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σημείωσε: «Δεν είμαστε σίγουροι αν θα δούμε μια μεγάλη επιδημία στρεπτόκκοκου Α εδώ στις ΗΠΑ. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι λοιμώξεις από ιούς μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε βακτηριακή λοίμωξη. Και συχνά προκαλείται σοβαρή ασθένεια όταν έχετε αυτόν τον συνδυασμό λοίμωξης από ιό και βακτηριακής λοίμωξης».

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ υπάρχει επίσης έλλειψη αμοξικιλλίνης, που είναι ένα παιδικό αντιβιοτικό πρώτης γραμμής για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α υποχωρούν από μόνες τους χωρίς να χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Συμβουλεύουν ωστόσο τους γονείς που αισθάνονται ότι το παιδί τους είναι σοβαρά άρρωστο να το πάνε στο νοσοκομείο αν το κρίνουν απαραίτητο. Συνιστούν μάλιστα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο τα παιδιά που τρώνε αισθητά λιγότερο από το κανονικό, έχουν στεγνή πάνα για 12 ή περισσότερες ώρες ή έχουν ένα παιδί που είναι πολύ κουρασμένο και ευερέθιστο. Τα μωρά κάτω των τριών μηνών με πυρετό υψηλότερο του 37.7 ή άνω των τριών μηνών με πυρετό υψηλότερο του του 38.8, θα πρέπει να διακομίζονται στο νοσοκομείο.

Οι γονείς όπως και να έχει, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τις λοιμώξεις, με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.