UPDATE #NOW

Επιστήμονες στις ΗΠΑ πέτυχαν πείραμα για απεριόριστη καθαρή ενέργεια χωρίς αποτύπωμα άνθρακα


JTeam

13 Δεκεμβρίου 2022

Επιστήμονες στις ΗΠΑ πέτυχαν πείραμα για απεριόριστη καθαρή ενέργεια χωρίς αποτύπωμα άνθρακα
@NIF
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία, να καταγράψουν καθαρό ενεργειακό κέρδος από αντίδραση σύντηξης. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την ενεργειακή κρίση

Ένα σπουδαίο επίτευγμα πέτυχαν οι αμερικανοί επιστήμονες, το οποίο αφορά την ενέργεια και μάλιστα την άφθονη. Σύμφωνα με το CNN και με πολλά ακόμη διεθνή μέσα, επιστήμονες που εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση έκαναν μία πρωτοφανή ανακάλυψη και πέτυχαν ένα ιστορικό βήμα στο κυνήγι της απεριόριστης ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αφού για πρώτη φορά κατέγραψαν καθαρό ενεργειακό κέρδος από αντίδραση σύντηξης. Αυτά τουλάχιστον δήλωσαν τρία άτομα που έχουν γνώση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του πρόσφατου πειράματος, με το υπουργείο στις ΗΠΑ να ετοιμάζεται για ιστορική ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει καλέσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για μια «πολύ σημαντική ανακοίνωση». Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πετυχημένο πείραμα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ το οποίο βρίσκεται από τον έλεγχο του Υπουργείου Ενέργειας. Και όπως όλα δείχνουν μάλλον αυτή, είναι και η αρχή για τη λύση της ενεργειακής κρίσης και όχι μόνο.

Jenny.Gr
@NIF

Οι φυσικοί προσπαθούν από τη δεκαετία του 1950 να αξιοποιήσουν την αντίδραση σύντηξης που ως διεργασία παράγει την ενέργεια στον πυρήνα του Ήλιου, αλλά καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει έως τώρα να παράγει περισσότερη ενέργεια από την αντίδραση απ' όση καταναλώνει.

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore ωστόσο, το οποίο χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται σύντηξη με αδρανειακό περιορισμό (η οποία περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός μικροσκοπικού σφαιριδίου πλάσματος υδρογόνου με το μεγαλύτερο λέιζερ στον κόσμο), πέτυχε καθαρό κέρδος ενέργειας σε ένα πείραμα σύντηξης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα.

Αν και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν η ανθρωπότητα απέχει ακόμα δεκαετίες από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από σύντηξη, οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Οι αντιδράσεις σύντηξης δεν εκπέμπουν άνθρακα, δεν παράγουν μακροχρόνια ραδιενεργά απόβλητα και ένα μικρό φλιτζάνι από το καύσιμο υδρογόνο θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για εκατοντάδες χρόνια.

Ο Nicholas Hawker, διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης επιχείρησης First Light Fusion με έδρα την Οξφόρδη, η οποία αναπτύσσει μια προσέγγιση παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο NIF, χαρακτήρισε την πιθανή ανακάλυψη ως επίτευγμα που «αλλάζει το παιχνίδι». «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική», είπε.