UPDATE #NOW

Νότια Κορέα: Δικαστήριο αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για πρώτη φορά


Κλέλια Φατούρου

21 Φεβρουαρίου 2023

Νότια Κορέα: Δικαστήριο αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για πρώτη φορά
The Guardian/Yonhap/EPA
Ομόφυλο ζευγάρι δικαιώθηκε όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να τους ασφαλίσει

Μπορεί η χώρα να μην αναγνωρίζει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα των gay, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ ανακάλυψε ότι ένας κρατικός φορέας ασφάλισης για την υγεία, την απέσυρε από τον σύζυγο ενός πελάτη, όταν έμαθε ότι το ζευγάρι είναι gay.

Οι δύο άντρες είχαν παντρευτεί το 2019, αλλά ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών δεν αναγνωρίζεται στη Νότια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, οι ακτιβιστές αναγνωρίζουν ότι είναι ένα βήμα προς την αλλαγή για τα LGBTQ+ δικαιώματα της χώρας.

Jenny.Gr
BBC News

Το ζευγάρι είχε λάβει την κάλυψη της ασφάλειας κανονικά, μέχρι που ανακλήθηκε όταν η κυβέρνηση έμαθε ότι είναι gay. Το 2021, προχώρησαν σε μήνυση κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας και σήμερα, ο So Seong-wook νιώθει ότι επιτέλους αναγνωρίζεται ένα προφανές δικαίωμα που θα έπρεπε να έχουν.

«Μπράβο στο δικαστήριο που είδε την αρχή της ισότητας ως ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι μία σπουδαία στιγμή για τους LGBTQ+ ανθρώπους που έχουν μπει σε παρόμοια κατάσταση, για όσους τους υποστηρίζουν και για όσους δέχονται ρατσισμό», είπε στο BBC ο So.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ κατέληξε στο ότι η κάλυψη ασφάλειας δεν ισχύει μόνο για τις οικογένειες, έτσι όπως καθορίζονται από τον νόμο. «Όλοι μπορούν να γίνουν μειονότητα κάποια στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι διαφέρεις από την πλειονότητα και αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος. Σε μία κοινωνία που κυριαρχείται από τον κανόνα της πλειοψηφίας, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα δικαιώματα των λίγων», ήταν η απόφαση του δικαστηρίου και πολλά μπράβο για αυτό.

Μετά τη σημερινή απόφαση, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση, που έλεγε ότι «Ο δρόμος για το τέλος των διακρίσεων κατά της LGBTQ+ κοινότητας είναι ακόμη μακρύς, αλλά αυτή η απόφαση φέρνει την ελπίδα ότι οι προκαταλήψεις μπορούν να ξεπεραστούν». Όσο καιρό και αν πάρει, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συμβεί.