UPDATE #NOW

Νέο app θα αποκλείει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με εθελοντές (και) παιδόφιλους


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2023

Νέο app θα αποκλείει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με εθελοντές (και) παιδόφιλους
pexels
H δημιουργία του νέου app έχει στόχο να μειώσει την προβολή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο internet - Η ΕΕ το χρηματοδοτεί με €2 εκατ.

Η ΕΕ στηρίζει με χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη ενός νέου app που έχει σχεδιαστεί με στόχο να μειώσει την προβολή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο internet. Η εγκατάσταση της εφαρμογής θα γίνεται σε συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και θα αναγνωρίζει, αλλά και θα αποκλείει την εμφάνιση επιβλαβών εικόνων και video.

Σύμφωνα με το BBC, η εφαρμογή απευθύνεται σε εκείνους που αναγνωρίζουν ότι είναι επιρρεπείς σε εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και θέλουν να σταματήσουν. Μεταξύ των εθελοντών, που θα συμμετάσχουν στον έλεγχο του app, θα είναι ακόμα και καταδικασμένοι παιδόφιλοι, οι οποίοι έχουν ζητήσει βοήθεια. Η εφαρμογή έχει στόχο να καταπολεμήσει την «αυξανόμενη ζήτηση» για εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κι εντάσσεται στα πλαίσια του Protech project που είναι μια συνεργασία οργανισμών της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η εφαρμογή του app που ονομάζεται Salus, θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό πιθανού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Έπειτα, θα εμποδίζει τους χρήστες να το δουν και θα χρησιμοποιεί επίσης άλλες πιο συμβατικές τεχνικές για τον αποκλεισμό περιεχομένου.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε εκείνους που αναγνωρίζουν ότι είναι επιρρεπείς σε εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και θέλουν να σταματήσουν. Μεταξύ των εθελοντών, που θα συμμετάσχουν στον έλεγχο του app, θα είναι ακόμα και καταδικασμένοι παιδόφιλοι, οι οποίοι έχουν ζητήσει βοήθεια.

Jenny.Gr
pexels

Ο οργανισμός που εργάζεται για την εύρεση, την ευαισθητοποίηση και την απομάκρυνση υλικού παιδικής κακοποίησης, γνωστός ως ίδρυμα Παρακολούθησης του Internet, έχει ως στόχο την εκπαίδευση της τεχνολογίας AI που αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία SafeToNet. Σύμφωνα με τον Tom Farrell της SafeToNet, «η εφαρμογή δεν σκοπεύει να είναι ένα εργαλείο καταγγελίας των χρηστών στην αστυνομία».

Η βοήθεια του app θα είναι πρακτική

Το νέο app προσφέρει πρακτική βοήθεια σε άτομα που θέλουν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους, αναγνωρίζοντας το πόσο ευάλωτοι γίνονται μπροστά σε τέτοιες εικόνες. Οι εθελοντές που θα κατεβάσουν την εφαρμογή, θα επιλεχθούν μέσω οργανισμών, που εργάζονται με άτομα τα οποία αναζητούν βοήθεια επειδή τους αρέσουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ανάμεσα σε αυτούς τους οργανισμούς, και το βρετανικό ίδρυμα Lucy Faithfull με γραμμή βοήθειας για όσους φοβούνται τον ίδιο τους τον εαυτό, ότι δηλαδή μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κατεβάσουν παράνομες φωτογραφίες κι εύχονται να βρουν τη δύναμη να σταματήσουν. Αυτό μάλιστα περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν παραδεχθεί πως είναι παιδόφιλοι, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη καταδικαστεί.

Σύμφωνα με το NSPCC, (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), μέλη του project Protech ελπίζουν ότι το app θα δείξει τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην «αυξανόμενη απαίτηση για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ιντερνετικά».

Μόνο στη Βρετανία, υπολογίζεται ότι το 2021/2022 διαπράχθηκαν 30.925 αδικήματα, που αφορούσαν στην κατοχή και κοινή χρήση άσεμνων παιδικών εικόνων

Η σύλληψη σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, δεν είναι η λύση. Η πρόληψη και η μείωση της πρόσβασης σε τέτοιο περιεχόμενο θεωρούνται τα κλειδιά για τη μείωση του φαινομένου.

Jenny.Gr
pexels

Η εφαρμογή σε πιλοτικό στάδιο

Χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το app καθώς η εφαρμογή είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο. Καμία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι τέλεια και χρειάζεται ισορροπία μεταξύ του υπερβολικού αποκλεισμού, που θα καθιστούσε δύσκολη τη νόμιμη χρήση μιας συσκευής, και του υπο-αποκλεισμού, που δεν εντοπίζει πολλές παράνομες εικόνες.

Ο Mr Farrell εξηγεί ότι η εφαρμογή θα δοκιμαστεί σε «πιλοτικό στάδιο» σε πέντε χώρες, στην Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και τη Βρετανία με τουλάχιστον 180 χρήστες σε μια περίοδο 11 μηνών. Οι ειδικοί που δεν συμμετέχουν στο έργο, πιστεύουν ότι η ιδέα έχει πολλά υποσχόμενη.

Η καθηγήτρια Belinda Winder του Πανεπιστημίου Nottingham Trent υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο app είναι μία εξέλιξη που αξίζει να την καλωσορίσουμε, και που θα μπορούσε να υποστηρίξει ανθρώπους που «θέλουν να βοηθηθούν ώστε να αντισταθούν στις παρορμήσεις τους και να επωφεληθούν από αυτό το δίχτυ ασφαλείας». Πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως εξηγούν οι ειδικοί, και προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.