UPDATE #NOW

Λάρισα: 32 νεκροί και 85 τραυματίες από σύγκρουση τρένων και πυρκαγιάς


JTeam

1 Μαρτίου 2023

Λάρισα: 32 νεκροί και 85 τραυματίες από σύγκρουση τρένων και πυρκαγιάς
@reader.gr
To δυστύχημα συνέβη στο ύψος του του Ευαγγελισμού Λάρισας κοντά στις σήραγγες των Τεμπών το βράδυ της Τρίτης

Δύο αμαξοστοιχίες -μία εμπορική και μία επιβατική που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (Intercity) με ώρα αναχώρησης στις 19.22 από τον σταθμό Λαρίσης- συγκρούστηκαν υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο ύψος του Ευαγγελισμού Λάρισας κοντά στις σήραγγες των Τεμπών το βράδυ της Τρίτης.

Επιπλέον, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, σοροί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης.

Jenny.Gr
@reader.gr

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Πώς ακριβώς έγινε η τραγωδία στη Λάρισα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά τη σύγκρουση ακολούθησε εκτροχιασμός των δύο πρώτων βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενώ ξέσπασε και πυρκαγιά σε ορισμένα βαγόνια, η οποία κατασβέστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Νωρίτερα, πληροφορίες της Πυροσβεστικής που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση έκαναν λόγο για τουλάχιστον δέκα άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλα τα βαγόνια. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε τραυματίες χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 23.30 το βράδυ της Τρίτης, ενώ στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Το επιβατικό τρένο είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και το εμπορικό προς Λάρισα.

Τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και αρκετοί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο της Κατερίνης.

Επίσης σε επιφυλακή τέθηκαν και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματά Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αττικής. Σε επιφυλακή είναι επίσης και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.

Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, ενώ επί τόπου μεταβαίνουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο ΓΓ του Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς. Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ενημερώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός, «έχουμε αρκετές αναφορές για αρκετούς σοβαρά τραυματισμένους και εγκλωβισμένους στην αμαξοστοιχία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων. Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους και σοβαρά τραυματισμένους. Δεν μπορώ να κάνω ιατρική πράξη», είπε ο κ. Αρτοποιός κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν νεκροί, ωστόσο, «τρεις από αυτούς μου ανέφεραν ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους. Είναι σε εξέλιξη και ο απεγκλωβισμός και η κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».