UPDATE #NOW

Ποτέ μην παραμελήσεις την αλλαγή της οδοντόβουρτσάς σου (θα καταλάβεις γιατί)


JTeam

4 Μαρτίου 2023

Ποτέ μην παραμελήσεις την αλλαγή της οδοντόβουρτσάς σου (θα καταλάβεις γιατί)
Μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έδειξε ότι μια οδοντόβουρτσα κουβαλά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια βακτήρια, μεταξύ των οποίων το E. coli και ο σταφυλόκοκκος - και αυτό είναι μόνο η αρχή

Μπορεί να κοστίζουν μόλις από 2 έως 3 ευρώ, ωστόσο υπάρχει μια πολύ κακή συνήθεια στο να καθυστερούμε την αλλαγή της οδοντόβουρτσάς μας, είτε επειδή απλώς το παραμελούμε, είτε επειδή μάλλον δεν γνωρίζαμε το τι ακριβώς συμβαίνει, όταν έχουμε μια οδοντόβουρτσα για πάνω από 3 μήνες.

Αξίζει απλά να σημειωθεί πως στο ανθρώπινο στόμα υπάρχουν κατά μέσο όρο 100-200 είδη βακτηρίων, τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν στην οδοντόβουρτσα μετά από κάθε βούρτσισμα, ενώ μια καινούργια οδοντόβουρτσα μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, ιούς και μύκητες (είτε από το στόμα είτε από το περιβάλλον του μπάνιου) μετά από μόλις 30 δευτερόλεπτα χρήσης.

Όσο περισσότερα μικρόβια μένουν στο στόμα ή στην οδοντόβουρτσα, τόσο το χειρότερο- αφού οι πιθανότητες για ασθένειες των δοντιών, των ούλων (και όχι μόνο) όλο και αυξάνονται.

Jenny.Gr

Η στοματική μας υγεία, συνήθως αποτυπώνει πολλά από τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Αν για παράδειγμα παρατηρείς πως η γλώσσα σου έχει μια λευκή επίστρωση και μάλιστα έντονη, τότε σημαίνει πως οι τοξίνες και οι φλεγμονές που υπάρχουν στον οργανισμό σου, είναι μάλλον ανησυχητικές.

Όλα αυτά, όμως, μπορείς να τα διευκολύνεις έχοντας όσο πιο καθαρή γίνεται την αναπνοή σου, τη γλώσσα σου και τα δόντια. Γι' αυτό καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από την τακτική αλλαγή οδοντόβουρτσας.

Κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) συνιστά αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας περίπου κάθε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Αρχικά να τονίσουμε πως μετά από κάποια ίωση, είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουμε στην αλλαγή της οδοντόβουρτσάς μας, ενώ πέρα από τα μικρόβια, μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα, έχει φθαρμένες τρίχες (ακόμη και αν δεν φαίνονται με γυμνό μάτι) και αυτό σημαίνει πως δεν καθαρίζεται αποτελεσματικά το στόμα μας, αλλά ούτε η πλάκα από τα δόντια.

Jenny.Gr

Μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα, το πιθανότερο είναι να μεταφέρει μικρόβια από το στόμα προς εκείνη και το αντίστροφο. Τέλος αν λάβουμε υπόψη τα λόγια του δρ Χάρβεϊ Καρπ- «η πλειονότητα των βακτηρίων που ζουν στην οδοντόβουρτσά μας πεθαίνουν παρουσία οξυγόνου, μόλις στεγνώσει η οδοντόβουρτσά μας, τα περισσότερα βακτήρια εξαφανίζονται». Επομένως καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα καπάκια όσο η οδοντόβουρτσα είναι ακόμη βρεγμένη.