Ιστορική συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών θα προστατεύει το 30% των ωκεανών του πλανήτη
Κλέλια Φατούρου
6 Μαρτίου 2023
Μία τεράστια απόφαση για το περιβάλλον έφτασε σε συμφωνία, μετά από μαραθώνιους συσκέψεων. Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν ότι θα προστατεύσουν τη θαλάσσια ζωή σε διεθνή νερά, που καλύπτουν περίπου τη μισή επιφάνεια του πλανήτη, αλλά χωρίς να υπάρχει σχετική νομοθεσία.
Η συμφωνία υπεγράφη το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Η τελευταία συνάντηση κράτησε 36 ώρες, αλλά οδήγησε σε μία απόφαση που «σιγόβραζε» για δύο δεκαετίες.
Τώρα υπάρχουν τα νόμιμα εργαλεία να προστατεύονται και να διαχειρίζονται οι θαλάσσιες περιοχές, ώστε να προστατεύεται και η βιοποικιλότητα των ωκεανών. Καλύπτουν επίσης τις πιθανές βλάβες από εμπορικές δραστηριότητες, όπως οι θαλάσσιες εξορύξεις σε μεγάλο βάθος, πριν ξεκινήσουν.
«Πρόκειται για μία ιστορική μέρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και μία ένδειξη ότι, σε έναν διχασμένο κόσμο, η προστασία της φύσης και των ανθρώπων μπορεί να θριαμβεύσει ενάντιο στη γεωπολιτική», δήλωσε η Υπεύθυνη Εκστρατείας της Greenpeace, Laura Meller.
Οι ανοιχτοί ωκεανοί καλύπτουν περισσότερο από το 60% του συνολικού νερού στον πλανήτη και μιλάμε για απέραντες ανοιχτές θάλασσες, πέρα από στεριά, που παρέχουν εξαιρετική ποιότητα ζωής σε μοναδικά είδη και οικοσυστήματα, υποστηρίζουν την παγκόσμια αλιεία, πάνω στην οποία βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Παρόλα αυτά, η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τις θερμοκρασίες των ωκεανών, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή. Αν προσθέσουμε σε αυτό το βιομηχανικό ψάρεμα και την εκμετάλλευση από εξορύξεις και φαρμακευτικές, η θαλάσσια ζωή δεν θα έχει μέλλον, αν δεν γίνει κάτι τώρα.
Η νέα συμφωνία θα προστατεύσει το λιγότερο, το 30% των παγκόσμιων ωκεανών, μέχρι το 2030, δήλωσε στο CNN η Monica Medina. Μιλάμε για μία συμφωνία που ήταν στο τραπέζι για πολλά χρόνια, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε χαθεί κάθε ευκαιρία. Τώρα ήταν η τελευταία προσπάθεια, και είναι μία σπουδαία ιστορική στιγμή. Προφανώς και βρισκόταν στον χώρο η Jane Fonda, ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή, που έζησε κάτι για το οποίο παλεύει χρόνια.