GREEN

Αυγό χωρίς κότα και πρωτεΐνη από μικρόβια: 6 eco καινοτομίες από τον χώρο των τροφίμων


JTeam

21 Ιουλίου 2022

Αυγά χωρίς κότα
Instagram
To 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλονται στο φαγητό μας, από την παραγωγή, τη μεταφορά, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, ενώ πάνω από οι μισές εκπομπές οφείλονται μόνο στην κτηνοτροφία

Τα τελευταία χρόνια, designers έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις για να μειώσουν τις εκπομπές της βιομηχανίας τροφίμων και να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Από υποκατάστατα για το κρέας μέχρι τρόφιμα σε βρώσιμες συσκευασίες, τα παρακάτω προϊόντα στοχεύουν στη δημιουργία βιώσιμων τροφικών συστημάτων που δεν βασίζονται στον άνθρακα.

1. Ecovado της Arina Shokouhi

Το Ecovado της Arina Shokouhi είναι μια εναλλακτική στα αβοκάντο που, αν και είναι νόστιμα και υγιεινά, απαιτούν πολλούς πόρους για την καλλιέργεια και τη μεταφορά τους. «Τα αβοκάντο είναι ένας από τους λιγότερο φιλικούς προς το περιβάλλον καρπούς που μπορεί κανείς να εξάγει, καθώς μελανιάζουν εύκολα και προέρχονται από μονοκαλλιέργειες που, για να καλύψουν τη ζήτησε σε παγκόσμιο επίπεδο, επεκτείνονται αποψιλώνοντας κάποια από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στον πλανήτη», είπε η Shokouhi. To Ecovado είναι ένα μείγμα υλικών τοπικής προέλευσης σε κέρινο περιτύλιγμα που μοιάζει στην υφή, την όψη και τη γεύση με το αβοκάντο, περιορίζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της μεταφοράς του καρπού.

Ecovado
Instagram

2. Air Meat της Air Protein

Η startup Air Protein χρησιμοποίησε μικρόβια που μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη για να δημιουργήσει ένα υποκατάστατο που μιμείται τη γεύση και την υφή του κρέατος. Στόχος του Air Meat είναι να περιορίσει τις επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, όπου για κάθε κιλό μοσχαρίσιου κρέατος που παράγεται, εκπέμπονται 70 κιλά αερίων του θερμοκηπίου.

3. Solein της Solar Foods

Το Solein είναι τροφή φτιαγμένη από ηλεκτρισμό, αέρα και νερό με τα κατάλληλα βακτήρια, και είναι γεμάτη πρωτεΐνη. Φτιάχτηκε από τη startup Solar Foods σε συνεργασία με το VTT Technical Research Centre και το Lappeenranta University of Technology στη Φινλανδία. Σε αντίθεση με τη σύγχρονη γεωργία, η παραγωγή του δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού ή μεγάλες εκτάσεις και σύμφωνα με την εταιρεία, «μπορεί να αφαιρέσει τις επιπτώσεις των τροφικών συστημάτων από τον πλανήτη».

4. Spira του Rob Russell

Ο Rob Russell εφηύρε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού του στο University of Leeds μια συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί στον πάγκο της κουζίνας και καλλιεργεί μικροάλγες. Η συσκευή παράγει δύο κουταλιές της σούπας σπιρουλίνα κάθε μέρα, ποσότητα ίση με την καθημερινή συνιστώμενη δόση. «Η σπιτική σπιρουλίνα δεν έχει τους τέσσερις βασικούς παράγοντες που οδηγούν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: την παραγωγή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την διάθεση αποβλήτων» λέει ο Russell.

5. Διαλυτή συσκευασία ράμεν της Holly Grounds

Η φοιτήτρια Holly Grounds δημιούργησε ένα βρώσιμο, άγευστο λεπτό στρώμα με μπαχαρικά που μπορεί να αντικαταστήσει τις πλαστικές συσκευασίες και τα πλαστικά σακουλάκια του στιγμιαίου ράμεν. Η διαλυτή συσκευασία είναι φτιαγμένη από άμυλο πατάτας, γλυκερίνη και νερό και κρατάει τα νουντλς φρέσκα, αλλά λιώνει σε λιγότερο από ένα λεπτό όταν έρθει σε επαφή με νερό.

6. Αυγό χωρίς κότα της Annie Larkins

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται κάθε μέρα 36 εκατομμύρια αυγά, για την παραγωγή των οποίων απαιτείται μεγάλη ποσότητα γεωργικών πόρων. Η Annie Larkins, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Central Saint Martins, δημιούργησε ένα υποκατάστατο για το αυγό χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη αρακά, αλάτι και οξύ προερχόμενο από φύκια. Αντί για το συνηθισμένο σχήμα, τα αυγά χωρίς κότα είναι μακρόστενα και τετραγωνισμένα, αλλά το εσωτερικό τους έχει κρόκο και ασπράδι. «Η ανθρώπινη επιθυμία να καταναλώσουμε κρέας και ζωικά προϊόντα είναι βαθιά ριζωμένη σε κουλτούρες σε όλο τον κόσμο. Μου φαίνεται θετικό το να υπάρχουν εναλλακτικές που βοηθούν τον κόσμο να επιλέξει φυτικά προϊόντα» είπε η Larkins.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.