UPDATE #NOW

Ecovado: Τι ακριβώς είναι το φιλικό προς το περιβάλλον υποκατάστατο του αβοκάντο


JTeam

9 Ιουλίου 2022

Ecovado
Instagram
Η Arina Shokouhi, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα Υλικό Μέλλον του πανεπιστημίου Central Saint Martins, δημιούργησε ένα φιλικό προς το περιβάλλον υποκατάστατο για το αβοκάντο

Όσο νόστιμα και θρεπτικά κι αν είναι, η καλλιέργεια των αβοκάντο σε έναν κόσμο που θέλει avocado toast όλο το χρόνο δεν είναι βιώσιμη. «Η παραγωγή των αβοκάντο θέλει πολλή ενέργεια και πολλούς πόρους: κάθε αβοκάντο χρειάζεται 320 λίτρα νερό για να μεγαλώσει και να συλλεγεί» λέει η Shokouhi. «Τα αβοκάντο είναι μία από τις λιγότερο βιώσιμες καλλιέργειες που μπορεί κανείς να εξάγει, γιατί είναι ευαίσθητα και μελανιάζουν εύκολα και γιατί οι φυτείες στις οποίες καλλιεργούνται, όπου πρέπει να είναι φυτεμένα αποκλειστικά αβοκάντο, οφείλονται για την αποψίλωση μερικών από τα πιο ποικιλόμορφων τοπίων στον κόσμο».

Στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας, η Shokouhi συνεργάστηκε με τον ειδικό στην επιστήμη των τροφίμων Jack Wallman από το Food Innovation Center στο University of Nottingham. Ο Wallman τη βοήθησε να αναλύσει τη χημική και μοριακή σύσταση των αβοκάντο και να βρει τα κατάλληλα συστατικά για να τη μιμηθεί, δημιουργώντας τελικά το Ecovado.

Καθώς το Ecovado είναι σχεδιασμένο για τη βρετανική αγορά, είναι φτιαγμένο από υλικά που μπορεί κανείς να βρει στη χώρα και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, όπως κουκιά, φουντούκια, μήλα και κραμβέλαιο. Άλλα υλικά, όπως το ελαιόλαδο, έπρεπε να απορριφθούν παρόλο που ταίριαζαν με την υφή και το γευστικό προφίλ του αβοκάντο γιατί θα έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και άρα δεν θα ήταν φιλικά προς το περιβάλλον.

Η ακριβής συνταγή της Shokouhi τοποθετείται μέσα σε faux φλούδα από αβοκάντο φτιαγμένη από κερί και πλασμένη ώστε να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται με το φρούτο. Η τεχνητή φλούδα είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιείται, αλλά μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κεριών.

Όπως και τα αβοκάντο, έτσι και το Ecovado έχει ένα κουκούτσι στο κέντρο του. Αρχικά η Shokouhi σκέφτηκε πως το κουκούτσι θα μπορούσε να είναι ξύλινο, αλλά απέρριψε την ιδέα ως άσκοπη σπατάλη υλικού. Η δεύτερη ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσει μια σφαίρα από ανακυκλωμένο χαρτί με σπόρους στο κέντρο της. Τελικά αποφάσισε ότι η λιγότερο περίπλοκη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσει έναν ολόκληρο ξηρό καρπό, ο οποίος μπορεί σαφώς να καταναλωθεί μαζί με το Ecovado.