Μπορεί να θέλετε να κάνετε τη ζωή σας πιο πράσινη γιατί ανησυχείτε για το μέλλον του πλανήτη. Μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας ή τη σπατάλη τροφίμων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές είναι οι 19 οικολογικές πρακτικές που μπορείτε κι εσείς να υιοθετήσετε για να περιορίσετε το αποτύπωμα του άνθρακα της οικογένειάς σας:
1. Όταν δεν χρησιμοποιείτε μια συσκευή, σβήστε την
Είναι απλό, αλλά οι συσκευές σε αναμονή ή sleep mode καταναλώνουν ενέργεια χωρίς κάποιο ουσιαστικό λόγο.
2. Επενδύστε σε οικολογικές τεχνολογίες
Αν θέλετε να πάτε την πρώτη συμβουλή ένα βήμα παρακάτω, φροντίστε οι συσκευές σας να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης, δηλαδή να είναι ενεργειακά αποδοτικές με χαμηλή κατανάλωση.
3. Κάντε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στη σκεπή σας, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φώτα του κήπου ή του μπαλκονιού με ηλιακά και τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό.
4. Καταναλώστε λιγότερο κρέας
Η συνειδητή κατανάλωση βρίσκεται στο κέντρο της οικολογίας. Το κρέας συγκεκριμένα είναι από τους βασικούς λόγους που η διατροφή του μέσου Έλληνα -όχι η Μεσογειακή διατροφή- έχει τόσο υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται χορτοφάγοι αν δεν θέλετε, αλλά τρώγοντας κρέας λιγότερες φορές την εβδομάδα μπορείτε να κάνετε μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον.
5. Μην σπαταλάτε το φαγητό
Κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πετιούνται 7,3 εκατομμύρια τόνοι φαγητού. Η σπατάλη του φαγητού σχετίζεται άμεσα με τη συνειδητή κατανάλωση: αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν θα έχετε για παράδειγμα χρόνο για μαγείρεμα, δεν υπάρχει λόγος να γεμίσετε το ψυγείο με τροφές που θα χαλάσουν στις επόμενες τρεις ημέρες.
6. Κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση δεν είναι πάντα η πιο εύκολη πρακτική -ειδικά αν ο δήμος δεν έχει κάδους για οργανικά υλικά. Αν όμως μπορείτε να κάνετε κομποστοποίηση, μειώνετε την ποσότητα των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, δημιουργώντας παράλληλα φυσικό λίπασμα για τα φυτά σας -ή τα φυτά του δήμου.
7. Ανακύκλωση
Η ανακύκλωση είναι συνήθως η πρώτη συνήθεια που θα σκεφτεί να υιοθετήσει κάποιος που θέλει να κάνει την καθημερινότητά του πιο πράσινη. Δεν ανακυκλώνεται όμως μόνο το χαρτί και το αλουμίνιο, αλλά και οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα περισσότερα πλαστικά, και άλλα υλικά.
8. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα πλαστικά μιας χρήσης
Τα πλαστικά βρίσκονται πλέον παντού γύρω μας και μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να διαλέγουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε με γνώμονα το αν και πόσο εύκολα ανακυκλώνονται και πόσες φορές μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε. Ή ακόμα καλύτερα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης με παγούρι, τα πλαστικά καλαμάκια με μεταλλικά και το κοντέινερ μιας χρήσης για το φαγητό με γυάλινο ή μεταλλικό τάπερ.
9. Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες σας με λαμπτήρες LED
Οι λαμπτήρες LED κρατάνε περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Είναι επίσης διαθέσιμοι σε περισσότερα χρώματα, σχέδια και κλίμακες φωτεινότητας.
10. Φροντίστε για τη μόνωση του σπιτιού σας
Τα σπίτια που δεν έχουν καλή μόνωση είναι πιο κρύα το χειμώνα και πιο ζεστά το καλοκαίρι, που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ή κλιματισμό.
11. Πριν πετάξετε κάτι, προσπαθήστε να το επιδιορθώσετε
Αν και μπορεί να είναι πιο εύκολο το να ξεφορτωθείτε κάτι που σταμάτησε να δουλεύει ή ένα παντελόνι που τρύπησε, η φιλική προς το περιβάλλον λύση είναι η επιδιόρθωση. Πλέον μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο οδηγίες και υλικά για να διορθώσετε σχεδόν τα πάντα.
12. Χρησιμοποιήστε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού
Πολλά καθαριστικά προϊόντα περιέχουν χημικά επιβλαβή για την υγεία και για το περιβάλλον, καθώς καταλήγουν συνήθως στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα οικολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν πιο ήπια χημικά. Υπάρχουν επίσης οικολογικά καθαριστικά εργαλεία, όπως ξύλινες βούρτσες αντί για σφουγγάρια και επαναχρησιμοποιούμενες απορροφητικές πετσέτες αντί για χαρτί κουζίνας.
13. Αποφύγετε το αυτοκίνητο
Αν μπορείτε να περπατήσετε ή να πάρετε ποδήλατο ή λεωφορείο για να φτάσετε σε έναν προορισμό, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι, μιας και με εξαίρεση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η οδήγηση είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
14. Μην φοβάστε το φούρνο μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς φούρνους ή τα μάτια της κουζίνας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά πράγματα, όχι μόνο για ζέσταμα ή απόψυξη.
15. Ψωνίστε τοπικά
Αγοράζοντας προϊόντα τα οποία δεν ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε εσάς περιορίζετε το δικό σας αποτύπωμα άνθρακα και ενισχύετε την τοπική οικονομία.
16. Αποφύγετε το αεροπλάνο
Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά οι πτήσεις είναι μία από τις πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον πρακτικές. Αν υπάρχουν εναλλακτικές για τον προορισμό σας, προτιμήστε τις.
17. Καλλιεργήστε τα δικά σας λαχανικά
Ακόμα κι αν δεν έχετε αρκετό χώρο, μια γλάστρα στο περβάζι αρκεί. Μπορεί οι πρώτες προσπάθειες να μην πετύχουν, αλλά εσείς θα έχετε πάλι αποκομίσει τα οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία και θα έχετε κάνει το χώρο σας έστω και λίγο πιο πράσινο.
18. Φυτέψτε δέντρα
Όταν η δεντροφύτευση γίνεται συντονισμένα και με σεβασμό στο προϋπάρχον οικοσύστημα, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα.
19. Διαλέξτε οικολογικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής
Υπάρχουν πολλοί τρόποι και προϊόντα για να κάνει κανείς τη ρουτίνα του πιο πράσινη, όπως τα άνυδρα καλλυντικά, οι επαναχρησιμοποιούμενες μπατονέτες και βαμβάκια για ντεμακιγιάζ, και τα οικολογικά προϊόντα σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Βασικό είναι επίσης να αποφεύγει τα προϊόντα με μικροσφαιρίδια, κομμάτια πλαστικού που χρησιμοποιούνται συνήθως για απολέπιση, δεν βιοδιασπώνται και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.