GREEN

Οι ωκεανοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τον ΟΗΕ


JTeam

1 Ιουλίου 2022

Θαλάσσια ανεμώνη
Pexels.com
«Δεν μπορούμε να έχουμε έναν υγιή πλανήτη χωρίς υγιή ωκεανό»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres κήρυξε τους ωκεανούς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να αποκαταστήσουν τους υγιείς ωκεανούς. «Δυστυχώς θεωρούμε τον ωκεανό δεδομένο και γι’αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση» είπε στην ομιλία του στο συνέδριο του ΟΗΕ στη Λισαβόνα, στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες από 20 χώρες. «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν υγιή πλανήτη χωρίς υγιή ωκεανό» συμπλήρωσε.

Ο Guterres έκανε λόγο για «εγωισμό» κάποιων κρατών που παρεμποδίζει την υπογραφή συνθήκης για την προστασία των ωκεανών, κάτι το οποίο κρίνεται πλέον απαραίτητο. Το 64% των θαλασσών είναι διεθνή ύδατα, εκ των οποίων μόνο το 1,2% είναι υπό προστασία. Παράλληλα, παράκτιες περιοχές απειλούνται όλο και περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ η υπεραλίευση και τα λύματα που καταλήγουν στο νερό απειλούν τη θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με τον Guterres, «αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό, τα πλαστικά στους ωκεανούς μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από τα ψάρια μέχρι το 2050».

Από το τελευταίο συνέδριο του ΟΗΕ για τους ωκεανούς το 2017, κάποια πράγματα έχουν όντως βελτιωθεί. Για παράδειγμα, έχει συσταθεί ένα νομικό σώμα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στα διεθνή ύδατα και το World Trade Organization θέσπισε συμφωνία για τον περιορισμό επιβλαβών επιδοτήσεων στον τομέα της αλιείας. Στον τομέα όμως της παγκόσμιας υγείας και όσον αφορά την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και υγείας, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση.

Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο των κόσμο εξαρτώνται από τους ωκεανούς για να τραφούν. Επιπλέον, 120 εκατομμύρια δουλεύουν σε ιχθυοτροφεία και συναφείς επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε μικρές νησιωτικές αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλ’αυτά, ο 14ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (η προστασία και η αειφόρος χρήση των θαλασσών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη) παραμένει υποχρηματοδοτούμενος, σύμφωνα με τον Guterres.

Ο Πρόεδρος της Κένυας και συμπρόεδρος του συνεδρίου Uhuru Kenyatta δήλωσε στη δική του ομιλία ότι «οι ωκεανοί είναι ο πιο υποτιμημένος πόρος στον πλανήτη». «Η κακή διαχείριση έχει περιορίσει τη φυσική τους ικανότητα να επανέρχονται» είπε. «Το βρίσκω σοκαριστικό ότι βάζουμε μια τόσο σημαντική πηγή σε ρίσκο».

Το πόρισμα του συνεδρίου μέχρι στιγμής αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν ως τώρα αποτύχει όσον αφορά το Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 και δεσμεύεται να αναστρέψει την κατάσταση των ωκεανών, αν και δεν δίνει λεπτομέρειες ως προς το πώς αυτό θα επιτευχθεί. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για χρηματοδότηση ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να καταφέρουν να θεσπίσουν προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. Το πόρισμα στην τελική του μορφή θα τεθεί σε ισχύ με τη λήξη του συνεδρίου.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.