GREEN

«Συνασπισμό για την προστασία των ωκεανών» δημιούργησαν 9 χώρες της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής


JTeam

10 Ιουνίου 2022

Θαλάσσια χελώνα
Pexels.com
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να θέσει υπό προστασία το 30% της επιφάνειας των ωκεανών έως το 2030

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Χιλής, εννέα χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό δημιούργησαν έναν «συνασπισμό για την προστασία των ωκεανών». «Οι ωκεανοί (...) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας που έγινε παράλληλα με τη Σύνοδο της Αμερικής στο Λος Άντζελες.

Οι ηγέτες της Κολομβίας, του Περού, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού και του Παναμά καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και του Μεξικού και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία.

«Πρέπει να εργαστούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, διότι τα θαλάσσια είδη δεν γνωρίζουν σύνορα» δήλωσε ο Ροντρίγο Τσάβες, ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών από τον Καναδά ως τη Χιλή. Πρόκειται για νομικά αναγνωρισμένους οριοθετημένους χώρους, σκοπός των οποίων είναι η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Στους χώρους αυτούς θα προστατεύονται μοναδικά θαλάσσια είδη, θα αυξάνονται οι ευκαιρίες οικοτουρισμού και θα προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.