UPDATE #NOW

Τα πιο συνηθισμένα long covid συμπτώματα που παρατηρούν αυτή τη στιγμή οι ειδικοί


JTeam

7 Μαρτίου 2023

Τα πιο συνηθισμένα long covid συμπτώματα που παρατηρούν αυτή τη στιγμή οι ειδικοί
Τα συστήματα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι το καρδιαγγειακό, το νευρολογικό και το αναπνευστικό σύστημα

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από τότε που η πανδημία άλλαξε τις ζωές μας, ωστόσο οι επιρροές της, είναι ακόμη έντονες μέχρι και σήμερα. Και κυρίως σε ασθενείς που ναι μεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον ιό, αλλά η μόλυνση άφησε στον οργανισμό τους αποτύπωμα.

Τα long covid συμπτώματα εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να επηρεάζουν εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, ενώ όσο οι έρευνες εξελίσσονται τόσο καλύτερη εικόνα έχουν οι ειδικοί για την κατάσταση του οργανισμού, μετά τη νόσηση.

Ως long covid συμπτώματα ορίζονται εκείνα τα οποία εμφανίζονται ακόμη και μετά τις 12 εβδομάδες από τη νόσηση, ενώ σύμφωνα με νέα έρευνα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, τα κύρια συστήματα που επηρεάζονται από τέτοια συμπτώματα είναι το καρδιαγγειακό, το νευρολογικό και το αναπνευστικό σύστημα. Εξίσου έντονες επιροές παρατηρούνται και στο νευρολογικό σύστημα, στο γαστρεντερικό, ενώ συμπτώματα έχουμε και στη ψυχική υγεία.

Τα κυριότερα και πιο συνηθισμένα long covid συμπτώματα, τα οποία παρατηρούνται πιο συχνά έχουν ως εξής:

Εξουθενωτική κόπωση
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός και δυσφορία στο στήθος
Πονοκέφαλος
To φαινόμενο «brain fog» / ομίχλη εγκεφάλου
Δυσκολία στην αναπνοή
Στομαχικά προβλήματα
Θέματα ψυχική υγείας

Αρκετοί ασθενείς μάλιστα, μπορεί να παρατηρούν όχι μόνο ένα από τα παραπάνω, αλλά και να αντιμετωπίζουν αρκετά συμπτώματα μαζί. Ακόμη, μέσα από την έρευνα παρατηρήθηκε πως οι άντρες είναι πιο επιρρεπής στο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ οι γυναίκες νευρολογικά.

Όσοι έχουν νοσήσει με covid και παρατηρούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αλλά και παρακολούθηση. Στο μεταξύ, οι έρευνες για θεραπεία και long covid συμπτώματα συνεχίζονται.