UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Google μάς αφιερώνει το σημερινό της doodle


JTeam

8 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Google μάς αφιερώνει το σημερινό της doodle
Τα σκίτσα που σχηματίζουν κάθε γράμμα του λογότυπου της Google αναδεικνύουν κάποιους από τους τομείς στους οποίους γυναίκες σε όλο τον κόσμο στηρίζουν η μία την άλλη, για να προοδεύσουν και να εξελιχθούν

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στους πολλούς τρόπους με τους οποίους γυναίκες υποστηρίζουν η μία την άλλη, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα. Τα σκίτσα που σχηματίζουν κάθε γράμμα του λογότυπου της Google αναδεικνύουν κάποιους από τους τομείς στους οποίους γυναίκες σε όλο τον κόσμο στηρίζουν η μία την άλλη, για να προοδεύσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

«Γυναίκες σε θέσεις επιρροής, που είναι υπέρμαχοι της προόδου σε ζητήματα κεντρικά για τις ζωές των γυναικών παντού. Γυναίκες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξερευνήσουν, να μάθουν και να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους. Γυναίκες που φροντίζουν ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Γυναίκες που αποτελούν κρίσιμο σύστημα υποστήριξης η μία για την άλλη, στη μητρότητα», επισημαίνει η Google, εξηγώντας το doodle για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Το 1977, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη- μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.

Jenny.Gr

Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η ημέρα της γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, κάτι που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών στην Κοπεγχάγη και με έμπνευση από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε να καθιερωθεί μια ετήσια διεθνής ημέρα της γυναίκας. Οι αντιπρόσωποι- 100 γυναίκες από 17 χώρες- συμφώνησαν με την ιδέα, για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε, στις 6 Μαρτίου 2023, ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).