UPDATE #NOW

Ιαπωνία: Η αντιπολίτευση κατέθεσε επιτέλους νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους ομόφυλους γάμους


Κλέλια Φατούρου

8 Μαρτίου 2023

Ιαπωνία: Η αντιπολίτευση κατέθεσε επιτέλους νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους ομόφυλους γάμους
Unsplash/Brielle french
Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα των G7 που απαγορεύει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Η 6η Μαρτίου είναι μία σπουδαία μέρα για τους ομόφυλους γάμους στην Ιαπωνία. Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατέβασε νομοσχέδιο, με στόχο να τους νομιμοποιήσει.

Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα των G7, που δεν αναγνωρίζει τους ομόφυλους γάμους. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Fumio Kishida, δέχτηκε πυρά την περασμένη εβδομάδα, με τον ίδιο να υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν είναι αδικία. Τα ομοφοβικά του σχόλια, ωστόσο, για το ότι δεν θέλει ούτε να κοιτάζει τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν βοηθούν πολύ τη θέση του.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Chinami Nishimura θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρη αδικία, όταν ο γάμος αναγνωρίζεται νομικά για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας, που γεννήθηκε το 1947, και γράφτηκε κυρίως από Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι ο γάμος «πραγματοποιείται από τα δύο φύλα, όταν υπάρχει αμοιβαία συναίνεση». Αυτό όμως έγινε τότε. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Ιάπωνες πολίτες είναι υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου κάθε φύλου.
Προς το παρόν, μπορούν να έχουν επίσημη σχέση, βάσει απόφασης δικαστηρίου, αλλά δεν έχει σε καμία περίπτωση τα νομικά δικαιώματα και παροχές που προσφέρει ο γάμος. Και αυτό σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ο νόμος που κατατέθηκε θα αλλάξει τα δεδομένα μίας χώρας, που ήδη υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της.

@mihoimi @rinasawayamaofficial #rinasawayama #lgbt🌈 #lgbt🏳️‍🌈 #bisexualpride🌈 #bisexual🏳️‍🌈 #japan ♬ original sound - Miho Fuji

Πριν από μερικούς μήνες, η pop τραγουδίστρια Rina Sawayama, ιαπωνικής-βρετανικής καταγωγής, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, μέσα από το live της, στο Summer Sonic Festival. «Είμαι bisexual, αλλά αν θελήσω να παντρευτώ εδώ μία γυναίκα, δεν μπορώ. Απαγορεύεται στην Ιαπωνία. Είναι η μοναδική χώρα των G7, που δεν μπορεί να μάς δώσει αυτή την προστασία, για κάτι που θα αποδεχόταν εμένα και τους φίλους μου. Είναι ντροπιαστικό, αλλά συνεχίστε να παλεύετε».

Για την ιστορία, η Ταιβάν είναι η μοναδική Ασιατική χώρα που επιτρέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με νόμο που πέρασε το 2019.