Ενδομητρίωση: Δοκιμή νέου φαρμάκου φέρνει την ελπίδα σε εκατομμύρια γυναίκες
Κλέλια Φατούρου
8 Μαρτίου 2023
Μία επαναστατική θεραπεία, που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, υπόσχεται να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου αμέτρητων γυναικών, που βιώνουν τα δύσκολα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.
Αν πετύχει, θα είναι η πρώτη φορά που θα βοηθηθούν οι γυναίκες, χωρίς ορμονική παρέμβαση ή χειρουργική επέμβαση. Η δοκιμή θα γίνει σε 100 γυναίκες σε Εδιμβούργο και Λονδίνο, εξετάζοντας κατά πόσο το φάρμακο διχλωροοξικό, μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους.
«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση ψάχνουν απεγνωσμένα καλύτερους τρόπους και θεραπείες για να διαχειριστούν τον τεράστιο πόνο που τους προκαλεί. Η έρευνά μας μέχρι τώρα υπόσχεται αποτελέσματα και ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ελπίζω ότι η δοκιμή θα το επιβεβαιώσει και θα δώσει ελπίδα στις γυναίκες ότι νέες θεραπείες και μία καλύτερη ποιότητα ζωής είναι στον ορίζοντα», ανέφερε η Δρ. Lucy Whitaker, επικεφαλής της έρευνας.
Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1,5 εκατ. γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμβαίνει όταν ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται αλλού στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα κύτταρα ματώνουν, προκαλώντας φλεγμονή, πόνους και ουλές στον ιστό. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, οι περισσότερες γυναίκες χάνουν έως και 8 χρόνια μέχρι να φτάσουν στη διάγνωση, η οποία γίνεται με λαπαροσκόπηση, και όλο αυτό το διάστημα υποφέρουν σωματικά.
Μέχρι τώρα, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν κλασικά παυσίπονα, ορμονικές θεραπείες και εγχειρήσεις. Ωστόσο, τα ορμονικά χάπια και τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα έχουν παρενέργειες και δεν ταιριάζουν σε όλες, ειδικά σε εκείνες που θέλουν να συλλάβουν. Το χειρουργείο επίσης έχει δείξει ότι , τα συμπτώματα επιστρέφουν στις περισσότερες γυναίκες, μετά από κάποια χρόνια.
«Είναι απαράδεκτο που δεν έχουν υπάρξει νέες θεραπείες για την ενδομητρίωση τα τελευταία 40 χρόνια. Πάρα πολλές γυναίκες και κορίτσια υποφέρουν, με χρόνιο πυελικό πόνο, κούραση και προβλήματα γονιμότητας», αναφέρει η Janet Lindsay, επικεφαλής του φιλανθρωπικού οργανισμού Wellbeing of Women.
Στη δοκιμή που θα γίνει για τη νέα θεραπεία, οι μισές γυναίκες θα λάβουν διχλωροοξικό και οι άλλες μισές placebo, για 12 εβδομάδες. Θα απαντήσουν σε μία σειρά ερωτηματολογίων, θα δίνουν αίμα για δυόμιση χρόνια, ώστε να αποφασιστεί αν το φάρμακο είναι πράγματι αποτελεσματικό στη μείωση των πόνων.
«Ξέρουμε ότι οι τρέχουσες θεραπείες δεν λειτουργούν το ίδιο καλά για όλες, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής πολλών γυναικών. Ανυπομονούμε για θετικά αποτελέσματα, που θα βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που ταλαιπωρούνται», καταλήγει η Δρ. Ranee Thakar