WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενδομητρίωση: 5 διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Απριλίου 2022

Ενδομητρίωση: 5 διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα
Οι διατροφικές αλλαγές δεν θα θεραπεύσουν την ενδομητρίωση, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως έντονο πυελικό πόνο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Όμως η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πολλές φορές μπορεί να σας απογοητεύσει. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές για όλους. Παρόλα αυτά εάν κάνετε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο είναι πρέπει να αναφέρω πως η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την ενδομητρίωση και δεν αποτελεί καν εγγύηση ότι θα βοηθήσει τα συμπτώματά σας. Αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακουφιστείτε και αυτό γιατί ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.

Περιορίστε τα trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά υπάρχουν σε φυσική μορφή στα ζωικά προϊόντα, αλλά μπορεί επίσης να προστεθούν σε επεξεργασμένα τρόφιμα για γεύση και υφή. Όμως σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τα συγκεκριμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2 .

Μια παλαιότερη αλλά συχνά αναφερόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction ανέλυσε δεδομένα 12 ετών από τη μελέτη Nurses' Health Study II και εξέτασε τη διατροφή στις ενήλικες γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε trans λιπαρά είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ενδομητρίωση σε σχέση με εκείνες που απέφευγαν τα trans λιπαρά.

Τα trans λιπαρά συνήθως υπάρχουν στα τηγανητά, τα επεξεργασμένα και τα γρήγορα φαγητά και μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων ως "μερικώς υδρογονωμένα έλαια".

Υιοθετήστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs

Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτούς τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων, με αποτέλεσμα φούσκωμα, μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες μια δίαιτα χαμηλού FODMAP φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε γυναίκες με συμπτώματα εντέρου και ενδομητρίωση.

Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP περιλαμβάνουν αυγά, κρέας, μερικά τυριά (μπρι, τσένταρ, φέτα), γάλα αμυγδάλου, ρύζι, μελιτζάνες, αγγούρια, σταφύλια και φράουλες.

Αυξήστε την κατανάλωση των φρούτων

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Human Reproduction , η οποία ανέλυσε δεδομένα από 70.835 γυναίκες που συμμετείχαν στην κοόρτη Nurses' Health Study II, διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν περισσότερα φρούτα —ειδικά εσπεριδοειδή— είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης από εκείνες που δεν συμμετείχαν σε δίαιτα πλούσια σε φρούτα.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τα δεδομένα μεταφράζονται σε βοήθεια όταν έχετε πραγματικά ενδομητρίωση, παρόλα αυτά η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα συνολικά - και αυτό με τη σειρά του μπορεί να διευκολύνει τον χειρισμό των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Είναι συνηθισμένο να παλεύετε με την κόπωση και την αδυναμία όταν έχετε ενδομητρίωση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Comparative Medicine έχει δείξει ότι άτομα που πάσχουν από τη νόσο μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου. Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονές σας στους ιστούς σας και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κόπωση και προβλήματα συγκέντρωσης.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με χαμηλό σίδηρο είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος. Εάν, στην πραγματικότητα, έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου (γνωστή και ως αναιμία), ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα ή να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με σίδηρο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα, θαλασσινά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο, όπως τα δημητριακά.

Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά των μεμβρανών που περιβάλλουν κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Δίνουν επίσης στο σώμα σας ενέργεια, ενώ συμβάλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας σημαντικών οργάνων, όπως η καρδιά και οι πνεύμονές σας.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ενδομητρίωση που παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (δηλαδή ιχθυέλαιο) έχουν λιγότερο πόνο και φλεγμονή και νιώθουν πιο βελτιωμένη την ποιότητα ζωής τους. Το γιατί είναι λίγο ασαφές, αλλά είναι γνωστό πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν θετικά την παραγωγή προσταγλανδινών, ενώσεων στο σώμα που έχουν ορμονικές επιδράσεις και μειώνουν τον πυελικό πόνο. Επίσης η βιβλιογραφία προτείνει ότι η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 έχει θετική επίδραση στην ενδομητρίωση.

Τέλος είναι σημαντικό να προσθέσουμε για μια ακόμη φορά πως η υγιεινή διατροφή δεν θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για την ενδομητρίωση, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.