WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενδομητρίωση: Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Οκτωβρίου 2022

Ενδομητρίωση: Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;
pexels
Η ενδομητρίωση είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια χρόνια φλεγμονώδη διαδικασία που εξαρτάται από τα οιστρογόνα . Επομένως ένα στοιχείο που τη χαρακτηρίζει είναι η κατάσταση τόσο της χρόνιας όσο και της οξείας φλεγμονής

Κάθε μήνα, οι γυναίκες με ενδομητρίωση υφίστανται, με τον έμμηνο κύκλο, μια φλεγμονή που θεωρείται μη φυσιολογική. Τόσο γιατί εμφανίζεται σε ιστούς εκτός της μήτρας, προκαλώντας έντονο πυελικό πόνο, όσο και γιατί δεν στοχεύει στην ανανέωση του ενδομητρίου.

Η φλεγμονή μπορεί να θεωρηθεί ως μια « βιοχημική φωτιά» που απελευθερώνει προοδευτικά φλεγμονώδεις ουσίες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια διατροφή ικανή να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και που δεν ευνοεί τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

Σωστή αναλογία ωμέγα 3 - ωμέγα 6

Μια 12ετής προοπτική μελέτη, από τη μελέτη Nurses' Health Study II έδειξε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της καύσης λίπους και του κινδύνου ανάπτυξης ενδομητρίωσης. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αραχιδονικού οξέος (το σημαντικότερο ω-6 λιπαρό οξύ είναι το λινολεικό οξύ και το γ-λινολεικό οξύ, το αραχιδονικό οξύ) έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Αντίθετα, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει δείξει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Επομένως η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ωμέγα 3 μπορεί να θεωρηθεί μια πιθανώς πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη εναλλακτική από τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία είναι επί του παρόντος η πρώτη προσέγγιση στον πυελικό πόνο στην ενδομητρίωση.

Ένα υγιές έντερο

Προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Είναι λοιπόν σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ιδιαίτερες τροφικές αλλεργίες, να μειώσετε την πρόσληψη εκείνων των ομάδων τροφίμων που επιδεινώνουν την εντερική σας λειτουργία και να προτιμήσετε αυτές που βελτιώνουν την εντερική σας χλωρίδα. Σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, έχει βρεθεί ένα αλλοιωμένο προφίλ γαλακτοβακίλλων τόσο στον κόλπο όσο και στο έντερο .

Γλυκαιμική ισορροπία

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή σε γλυκαιμικό επίπεδο, σημαίνει διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση δύο φλεγμονωδών ορμονών - της κορτιζόλης και της ινσουλίνης - που παράγονται από το σώμα μας για να επαναφέρουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα κανονικά όρια .

Καλή ηπατική λειτουργία

Μία από τις κύριες δραστηριότητες του ήπατος είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξίνες, απόβλητα, άλλα βλαβερά στοιχεία και ορμόνες. Μέσω της επιλογής συγκεκριμένων τροφών, για παράδειγμα πλούσιων σε βιταμίνες Β, βιταμίνες C και τη μείωση τροφών που κουράζουν το ήπαρ, όπως το αλκοόλ, είναι δυνατή η αναζωογόνηση του, προωθώντας έτσι την αποβολή τοξινών και ορμονών. Η υποστήριξη της καλής ηπατικής λειτουργίας είναι επομένως πολύ σημαντική για τις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Μείωση του οξειδωτικού στρες

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών στο σώμα. Και οι ελεύθερες ρίζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, όπως η ενδομητρίωση και η στειρότητα.

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τους δείκτες οξειδωτικού στρες και να βελτιώσει τους αντιοξειδωτικούς δείκτες στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.