WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κετογονική δίαιτα: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2022

Κετογονική δίαιτα: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας
unsplash
Η απώλεια κιλών είναι ο βασικός λόγος που πολλοί μεταβαίνουν στην κετογονική δίαιτα.

Η κετογονική δίαιτα είναι στη μόδα αυτή την εποχή, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδεικνύουν τις «επιτυχίες» τους, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι περίεργοι για το τι μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη δίαιτα για την υγεία τους.

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι μπορούν γενικά να ορίσουν την κετογονική δίαιτα: ως ένα πρόγραμμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αυτή η ιδέα μπορεί να σας αρέσει ή και όχι, αλλά το γεγονός πως εάν την ακολουθήσετε μπορεί να χάσετε κιλά, είναι πιθανό να σας αρέσει. Όμως, ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας με την κετογονική δίαιτα;

Στην πραγματικότητα η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 ως θεραπεία για την επιληψία και τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως πλέον η συγκεκριμένη δίαιτα είναι γνωστή στον κόσμο της ευεξίας και έχει μετατραπεί σε μια δίαιτα της μόδας που συνήθως ακολουθείται με λάθος τρόπο.

Ας ρίξουμε μια αμερόληπτη ματιά στο τι είναι στην πραγματικότητα η κέτωση, τα προτεινόμενα οφέλη, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λάθος ενημερωμένοι όσο αφορά τα θέματα ευεξίας και τέλος, τι να κάνετε αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε αυτόν τον τρόπο διατροφής.

Η κέτωση είναι η κατάσταση του σώματος όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι αρκετά χαμηλή και η πρόσληψη πρωτεΐνης αρκετά μέτρια έτσι ώστε το σώμα να καίει λίπος, με σκοπό να παράγει κετόνες, που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος για την παραγωγή ενέργειας.

Το σώμα αισθάνεται ότι λιμοκτονεί επειδή δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη, η προτιμώμενη πηγή ενέργειας, και έτσι παράγει κετόνες διασπώντας τα λιπαρά οξέα στο συκώτι. Αυτές οι κετόνες χρησιμεύουν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Όταν το σώμα στερείται για πρώτη φορά υδατάνθρακες, ξεκινά με τη γλυκονεογένεση, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη γλυκόζη (γλυκογόνο) από το συκώτι και τους μύες για ενέργεια. Όταν η αποθηκευμένη γλυκόζη δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις, κάτι που θα συμβεί επειδή υπάρχει περιορισμένη αποθήκευση γλυκόζης, το σώμα στρέφεται στη χρήση κετονών για ενέργεια.

Για να «δουλέψει» αυτή η διαδικασία διάσπασης του λίπους, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πρέπει να διατηρηθεί αρκετά χαμηλή ώστε να αποτραπεί η γλυκονεογένεση. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή κάνετε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, δεν σημαίνει ότι είστε σε κέτωση.

Πότε λοιπόν η κετογονική δίαιτα είναι πραγματικά κατάλληλη και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη;

Η κέτωση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στις επιληπτικές κρίσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά. Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε, ένας λόγος που αυτή η δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει για τα παιδιά είναι επειδή οι κετόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου παιδιού ως δομικό στοιχείο.

Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι αυτή τη δίαιτα, είναι απίστευτη πρόκληση τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα για θεραπευτικούς ιατρικούς λόγους έχουν πρόβλημα να φτάσουν στην κέτωση μόνο με δίαιτα και πρέπει να πίνουν ποτά με κακή γεύση για να διατηρήσουν την αναλογία υδατανθράκων προς λίπος σε αυστηρό έλεγχο. Πολλά από αυτά τα άτομα πρέπει να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο διατροφής για να επιβιώσουν ή να έχουν οποιοδήποτε είδος ποιότητας ζωής.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη έρευνα που έχει διερευνήσει τη χρήση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (αλλά όχι απαραίτητα κέτωση) ως δυνητικά ωφέλιμη για άλλους πληθυσμούς. Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με διαβήτη, μεταβολικές ασθένειες και άλλες ασθένειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Δυστυχώς όμως όπως και με άλλες δίαιτες της μόδας, το πλαίσιο των πλεονεκτημάτων της κετογονικής δίαιτας δεν αντιμετωπίζεται σωστά από όλους. Η κετογνοκή δίαιτα έχει γίνει συνώνυμη με τους χαμηλούς υδατάνθρακες, αλλά όπως μόλις διαβάσατε, το να φτάσετε στην κέτωση είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες.

Υγιείς, δραστήριοι νέοι άνθρωποι ακολουθούν τη συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς κανένα κλινικό λόγο, σε μια προσπάθεια να χάσουν βάρος, να μειώσουν το σωματικό λίπος ή απλώς για να ακολουθήσουν μια τάση που έχουν υιοθετήσει οι φίλοι τους.

Αλλά η υιοθέτηση της κετογονικής δίαιτα χωρίς την παρακολούθηση από κάποιον ειδικό, μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η αρχική απώλεια βάρους είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη, καθώς οι υδατάνθρακες συγκρατούν το υγρό στο σώμα. Από εκεί και πέρα, χρειαζόμαστε λίπος στο σώμα μας για να λειτουργήσουμε και να επιβιώσουμε. Το λίπος είναι απαραίτητο και παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας. Έτσι λοιπόν η ιδέα της «καύσης» όσο το δυνατόν περισσότερου λίπους από το σώμα μας μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνη για την υγεία μας. Το να έχεις πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:

  • Καρδιακή ασθένεια

  • Ελλείψεις λιποδιαλυτών βιταμινών

  • Χαμηλή ενέργεια

  • Ορμονική ανισορροπία

  • Πιο αδύναμοι μύες

  • Σοβαρές εναλλαγές διάθεσης

  • Προβλήματα γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες

  • Χαμένοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι ο πιο λογικός και υγιεινός τρόπος δίαιτας βασίζεται στο να κάνεις κάτι που είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Και για τους περισσότερους, αυτό σημαίνει να καταναλώνετε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και περισσότερα φρούτα και λαχανικά, υγιή λίπη και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα, για να βελτιώσετε την υγεία και την ενέργειά σας. Αλλά δεν είναι τόσο διασκεδαστικό ή ενδιαφέρον να σκεφτούμε «Τρώω περισσότερα λαχανικά και υγιή λίπη»

Όμως, το να κάνετε δίαιτα μόνο και μόνο επειδή την ακολουθεί ο φίλος σας, ή επειδή ισχυρίζεται ότι σας βοηθά να χάσετε αυτά τα δέκα κιλά που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να χάσετε, δεν είναι καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε την κετογονική δίαιτα. Υπάρχουν πολλές άλλες υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε, οι οποίες είναι λιγότερο δραστικές και πιο ωφέλιμες: Καλός ύπνο, διαχείριση του άγχους, άσκηση περισσότερα φρούτα και λαχανικά και μαγείρεμα στο σπίτι .

Εστιάστε σε κάτι που θα αυξήσει την ευεξία σας, τις δεξιότητες αυτοφροντίδας και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς για μια ζωή. Και αν προσπαθείτε να κάνετε σοβαρές αλλαγές στη διατροφή σας για την υγεία σας, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία διατροφής που θα σας καθοδηγήσει στο να βρείτε τι είναι καλύτερο για το μοναδικό σας σώμα.

Οποιονδήποτε τρόπο διατροφής κι αν ακολουθείτε, μην υποθέσετε ότι πρέπει να βασίζεται στη δίαιτα που είναι της μόδας και που ακολουθούν όλοι οι άλλοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.