UPDATE #NOW

Η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά στα τέλη του 2024


JTeam

9 Μαρτίου 2023

Η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά στα τέλη του 2024
Καθημερινά περίπου 1.000 άνθρωποι από ολόκληρη τη Γαλλία εργάζονται για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αφού, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, θα γίνει στα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με τον στρατηγό του στρατού που είναι υπεύθυνος για το κολοσσιαίο έργο, Jean-Louis Georgelin, το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού, το οποίο κατέρρευσε από την πυρκαγιά, θα αρχίσει σταδιακά να επανεμφανίζεται πάνω από το μνημείο φέτος. Ο Georgelin είπε ότι ο καθεδρικός ναός θα ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024.

Καθημερινά περίπου 1.000 άνθρωποι από ολόκληρη τη Γαλλία εργάζονται για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Πρόκειται για ένα χρονικό όριο που είχε θέσει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος αμέσως μετά την πυρκαγιά.«Η επιστροφή του κωδωνοστασίου στον ουρανό του Παρισιού θα είναι κατά τη γνώμη μου το σύμβολο ότι κερδίζουμε τη μάχη της Παναγίας των Παρισίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Πολιτισμού Rima Abdul-Malak διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως έως τα τέλη του 2024 αλλά θα γίνουν και κάποιες εντός του 2025.

Οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το γοτθικής αρχιτεκτονικής αριστούργημα του 12ου αιώνα, όπως ήταν πριν. Αυτό περιλαμβάνει την αναδημιουργία του κώνου ύψους 93 μέτρων που προστέθηκε τον 19ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc.

Έκθεση με τίτλο "Notre-Dame de Paris: στην καρδιά του εργοταξίου" θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από την επόμενη Τρίτη, σε μια υπόγεια εγκατάσταση μπροστά από τον καθεδρικό ναό. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών ανοικοδόμησης, ενώ παράλληλα θα δουν στον χώρο υπολείμματα από το 2019 αλλά και έργα τέχνης που υπήρχαν στον καθεδρικό ναό.

Ο καθεδρικός χτίστηκε σε ένα μικρό νησί με όνομα Île de la Cité, στη μέση του Σηκουάνα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1163, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Louis VII και ολοκληρώθηκε το 1345. Θεωρείται ένα κόσμημα της μεσαιωνικής Γοτθικής αρχτεκτονικής.

Είχε υποστεί ζημιές και είχε παραμεληθεί κατά τη διάρκεια του 1790, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το μυθιστόρημα του Βίκτωρα Ουγκό, "Notre-Dame of Paris" ή αλλιώς "Η Παναγία των Παρισίων" στα Ελληνικά, πληροφορούσε τους αναγνώστες για την υποβαθμισμένη κατάσταση του κτιρίου. Το βιβλίο βοήθησε στο να ξεκινήσουν σημαντικές κατασκευές από το 1844 μέχρι το 1864, όταν οι αρχιτέκτονες Jean-Baptiste-Antoine Lassus και Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc έφτιαξαν ξανά το κωδωνοστάσιο και τις αντιρήδες.