UPDATE #NOW

Σου λείπει η καραντίνα; Δεν πειράζει. Το νιώθουν κι άλλοι και υπάρχει λόγος


Στεφανία Παπαδημητρίου

26 Μαρτίου 2023

Σου λείπει η καραντίνα; Δεν πειράζει. Το νιώθουν κι άλλοι και υπάρχει λόγος
Ο Μάρτης του ’20 μας έβαλε σε ένα διάλειμμα από το διαρκές τρέξιμο της καθημερινότητας και, κατά βάθος, τον νοσταλγούμε

Η εποχή της πρώτης καραντίνας μοιάζει αιώνες μακριά – έχουν περάσει τρία χρόνια, ωστόσο. Για κάποιους, ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Για άλλους, μερικοί μήνες με γυμναστική στο σπίτι, πολύ περπάτημα έξω, banana cake και απολύμανσης των προϊόντων από το σούπερ μάρκετ.

Ο Μάρτιος του 2020 ήταν μία σουρεάλ φάση, η οποία μας άφησε εθισμένους στο TikTok, μαθημένους να κάνουμε πρωινά μίτινγκ με πιτζάμες, έχοντας ξεχάσει πώς είναι η πραγματική ζωή. Και ναι, είχε πολλά αρνητικά, αλλά μερικές φορές μας πιάνει μία γλυκιά νοσταλγία. Όπως με τις τοξικές σχέσεις, που έρχεται το διάστημα πριν την απομυθοποίηση του πρώην, έχεις ξεχάσει τα άσχημα και μένεις στα δύο ωραία που συνέβησαν.

Ο Μάρτης του ’20 (κατά το «Μάης του ’68», ναι, αυτό είναι το βλάσφημο reference) μας έβαλε σε ένα διάλειμμα από το διαρκές τρέξιμο της καθημερινότητας. Κανείς δεν περίμενε τίποτα από εμάς κι όλοι θαυμάζαμε τους εργαζομένους της υγείας και της εστίασης. Ήταν η πρώτη φορά που όχι απλώς δεν πείραζε, αλλά μας ενθάρρυναν να μη βγούμε, κυριολεκτικά. Και αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, αισθανόμασταν και λίγο καλύτερα που το να μείνουμε σπίτι, ήταν ο τρόπος μας να βοηθήσουμε την κατάσταση. Παρότι αυτό σήμαινε ότι θα τραυματιζόμασταν, καθώς celebrities μας προφέρονταν βίαια τα βίντεο που τραγουδούσαν το Imagine και το Don’t Worry, Be Happy.

Ήμασταν κάπως αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα και, πολλές φορές, αυτό μας λείπει.

Στο TikTok, ο κόσμος το έχει αποδεχτεί αυτό. Κι είναι πολλοί εκείνοι που ανεβάζουν βίντεο στα οποία αναπολούν την cozy φούσκα στην οποία είχαν κλειστεί – πολλοί, επίσης, είναι οι ψυχολόγοι που τους λένε πώς να το διαχειριστούν.

@jacobtheopower #fyp #covid #lockdown #2020 #tb ♬ Where Is My Mind? - The Blue Notes

@sadrapsforever Feeling very nostalgic rn 🥺😭😫 #foryou #foryoupage #fyp #fypsounds ♬ original sound - Aujonta

@joshhallan I can’t believe this was three years ago!!! I hate nostalgia but like also love it!! #fyp #food ♬ Supalonely X Glitter - rapidsongs

Τι μπορούμε να κάνουμε για να επανέλθουμε στον Μάρτη του ’23; Καταρχάς, το να νιώθουμε χαρά, θλίψη, κάτι για μία άλλη εποχή, είναι εντάξει. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ώρες doom scrolling. Έπειτα, καλό είναι να θυμηθούμε και τα όχι τόσο ωραία του lockdown – τους φίλους που δε βλέπαμε επειδή έμεναν σε άλλη περιοχή, τους παππούδες και τις γιαγιάδες που χαιρετούσαμε από μακριά για να τους προσέξουμε, τις διαρκείς υπενθυμίσεις του κινδύνου εκεί έξω. Ή που βλέπαμε ανθρώπους δέκα μέτρα μακριά και αλλάζαμε πεζοδρόμιο.

Αν αναπολούμε την καραντίνα, δεν είμαστε μόνοι. Το κάνουν πολλοί και δεν πρέπει να μας περάσει τώρα. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό, ας το κάνουμε- δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.