UPDATE #NOW

Η μυρωδιά του ιδρώτα μπορεί να μειώσει το κοινωνικό άγχος, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

27 Μαρτίου 2023

Η μυρωδιά του ιδρώτα μπορεί να μειώσει το κοινωνικό άγχος, σύμφωνα με έρευνα
pexels
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στις δοκιμές τους ιδρώτα από μασχάλες, και αυτό γιατί η μυρωδιά ενεργοποιεί διαδρομές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα, προσφέροντας περισσότερη ηρεμία

Μπορεί να σου φανεί αρκετά παράξενο αλλά σύμφωνα με σουηδική έρευνα, τα άτομα που υποφέρουν από κοινωνικό άγχος, παρατηρούν να μειώνεται μέσω μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ποια είναι αυτή; Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης κατέληξαν πως όταν κανείς μυρίζει τη μυρωδιά του σώματος των άλλων, τα επίπεδα του άγχους του μειώνονται.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στις δοκιμές του ιδρώτα από μασχάλες, και αυτό γιατί η μυρωδιά ενεργοποιεί διαδρομές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα, προσφέροντας περισσότερη ηρεμία. Οι Σουηδοί ερευνητές θεωρούν ότι η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά μας, αν για παράδειγμα, είμαστε αγχωμένοι, λυπημένοι ή χαρούμενοι, και μάλιστα να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις σε όσους τη μυρίζουν.

Προκειμένου να γίνει λοιπόν η έρευνα, ζήτησαν από εθελοντές να δωρίσουν ιδρώτα από τις μασχάλες τους τη στιγμή που έβλεπαν μια τρομακτική ή ευχάριστη ταινία. Στη συνέχεια, 48 γυναίκες με κοινωνικό άγχος συμφώνησαν να μυρίσουν κάποια από τα δείγματα, ενώ παράλληλα δέχονταν μια πιο συμβατική θεραπεία (mindfulness), εστιάζοντας στη στιγμή και όχι στις αρνητικές σκέψεις που τις κατέκλυζαν.

Σε κάποιες από τις γυναίκες δόθηκαν αληθινές μυρωδιές σώματος ενώ σε άλλες δόθηκε καθαρός αέρας. Εκείνες που εκτέθηκαν στη μυρωδιά του ιδρώτα φάνηκε να αντιδρούν καλύτερα στη θεραπεία. «Ο ιδρώτας που δημιουργήθηκε όταν κάποιος ήταν χαρούμενος ,είχε την ίδια επίδραση με εκείνον από κάποιον που φοβήθηκε από την ταινία. Επομένως, μπορεί να υπάρχει κάτι στη χημική διεργασία του ανθρώπινου ιδρώτα γενικά, το οποίο να επηρεάζει την αντίδραση στην θεραπεία», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Elisa Vigna.

«Ίσως απλά το να εκτίθεται κάποιος στην παρουσία κάποιου άλλου να έχει αυτή την επίδραση, αλλά χρειάζεται να επιβεβαιωθεί αυτό. Αυτό είναι υπό εξέταση τώρα σε μία περαιτέρω μελέτη, στην οποία εντάσσεται και ο ιδρώτας από άτομα που βλέπουν συναισθηματικά ουδέτερα ντοκιμαντέρ». Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα ενώ χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καταλήξεις κανείς με βεβαιότητα πως είναι έγκυρα.