WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τελικά, μπορεί το άγχος να καθυστερήσει την περίοδό σου;


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2023

Τελικά, μπορεί το άγχος να καθυστερήσει την περίοδό σου;
pexels
Δεν υπάρχει τίποτα πιο στρεσογόνο από μια καθυστερημένη περίοδο και αυτή η ψυχολογία καθυστερεί ακόμη περισσότερο το αίμα

Μετράς τις μέρες κι εκεί που λες πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα να σε επισκεφθεί, τελικά έρχεται μια τεράστια ανακούφιση. Το στρες που σε κυριεύει όλες τις ημέρες μέχρι να εμφανιστεί η περίοδός σου, είναι γεγονός αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο σταθερός σου κύκλος μπορεί να μπαίνει σε αναμονή εξαιτίας του συνολικού άγχους που βιώνεις στην καθημερινότητα;

Αν η περίοδος σου καθυστερήσει μία ή δύο μέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι ειδικοί επιμένουν ότι το άγχος μπορεί πράγματι να καθυστερήσει την περίοδο μιας γυναίκας και για όλα ευθύνεται η κορτιζόλη. «Όταν αγχωνόμαστε για πολύ διάστημα, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), ως μέρος της αντίδρασης fight or flight», εξηγεί η γυναικολόγος Ashfaq Khan στο Stylist.

«Η κορτιζόλη επηρεάζει και τις υπόλοιπες ορμόνες, ειδικά τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, δηλαδή εκείνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Όλο αυτό είναι λογικό να διαταράσσει τον κύκλο. Έτσι λοιπόν οι γυναίκες που έχουν άγχος, δεν έχουν σταθερό κύκλο». Όπως συμπληρώνει η Khan: «To στρες επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του υποθάλαμου».

Αρχικά, ο υποθάλαμος, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει πώς «ερμηνεύονται» οι ορμόνες στο σώμα, στέλνει ακριβή σήματα στον αδένα της υπόφυσης. Η υπόφυση εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν στη συνέχεια τη παραγωγή από τις ωοθήκες μιας άλλης ποικιλίας ορμονών που είναι καθοριστικές στη ρύθμιση της περιόδου.

Jenny.Gr
pexels

To στρες ακόμη κι όταν δεν είναι υπερβολικό, μπορεί να επηρεάσει την περίοδο, καταλήγουν οι ειδικοί. Το χρόνιο άγχος συνήθως διαιωνίζει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να αγχώνεσαι περισσότερο και το αίμα να μην εμφανίζεται (μέχρι τουλάχιστον τη μέρα που έρχεται η πολυπόθητη ανακούφιση).

Βέβαια, δεν ευθύνεται πάντα το άγχος όταν καθυστερεί η περίοδός σου. Χρειάζεται πρώτα να αποκλειστούν άλλοι λόγοι. Το άγχος επίσης δεν επηρεάζει τις περιόδους της κάθε γυναίκας με τον ίδιο τρόπο.

Καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση μπορεί να υπάρξει και από άλλα αίτια, όπως η εγκυμοσύνη ή η ορμονική αντισύλληψη. Επομένως, για να αποκλειστούν αυτά ή άλλα ιατρικά θέματα, καλύτερα να απευθυνθείς πρώτα στον γυναικολόγο σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.