UPDATE #NOW

Σχεδόν οι μισές δουλειές του σπιτιού θα γίνονται από τα ρομπότ μέχρι το 2033


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2023

Σχεδόν οι μισές δουλειές του σπιτιού θα γίνονται από τα ρομπότ μέχρι το 2033
pexels
Να, κι ένα ευχάριστο νέο!

Το 39% του χρόνου που αφιερώνουμε κατά μέσο όρο, για να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, μπορεί να έχει αυτοματοποιηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη από τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Οι δουλειές που μπορούν να γίνονται εύκολα από τα ρομπότ φαίνεται πως θα είναι τα ψώνια στο σουπερμάρκετ αλλά και η φροντίδα των παιδιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ekaterina Hertog του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ζήτησαν από 29 Βρετανούς ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και 36 Ιάπωνες (και των δύο φύλων) να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να έχουν αυτοματοποιηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία 17 δουλειές και «αγγαρείες» του σπιτιού. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "PLoS One", προβλέπει ότι οι «έξυπνες» μηχανές θα μας λύσουν τα χέρια.

Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αυτοματοποίηση θα αντικαταστήσει περισσότερη ανθρώπινη δουλειά (42%) έναντι των Ιαπώνων (36%). Το εκτιμώμενο ποσοστό αυτοματοποίησης ποικίλλει ανά δουλειά, από 59% για τα ψώνια έως 21% για την φροντίδα των παιδιών.

Jenny.Gr
pexels

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η τεχνολογία θα βοηθήσει τους ανθρώπους, δε θα τους αντικαταστήσει. Είναι δύσκολο και ακριβό να δημιουργήσεις ένα ρομπότ γενικής χρήσης. Είναι ευκολότερο και πιο χρήσιμο να δημιουργήσεις τεχνολογία που μας βοηθά και δε μας αντικαθιστά.

Η έρευνα θεωρεί πως οι αυτοματισμοί του σπιτιού θα μας εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα. Αν θεωρήσουμε τις δουλειές του σπιτιού ως απλήρωτη εργασία, ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτές έχουν αρνητική επίπτωση στα έσοδά μας ενώ οι ερευνητές επίσης θεωρούν πως ο αυτοματισμός στα σπίτια θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων.

«Η υπόσχεση των αυτόνομων οχημάτων να κυκλοφορούν στους δρόμους, να αντικαθιστούν τα ταξί, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Και παρόλα αυτά, δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε τα ρομπότ να λειτουργήσουν σωστά ή να κάνουμε τα αυτόνομα οχήματα να οδηγήσουν σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον στους δρόμους μας. Τα σπίτια μας είναι παρόμοια με αυτήν την έννοια», καταλήγει η Hertog.